Denník N

Strašenie bez dôkazov a divné zdroje. Čo hovoria politici v televízii

Kresba – Shooty
Kresba – Shooty

V televíznych diskusiách sa politici často odvolávajú na pochybné zdroje.

Autorka pracuje ako analytička SGI na projekte Demagog.SK

Utečenecká kríza sa stáva témou veľmi náchylnou na argumentáciu z pochybných a konšpiračných zdrojov. Výnimkou nebola ani posledná debata opozičných politikov na TA3.

Nepodložené informácie použil v relácii V politike europoslanec Pál Csáky, ktorý kritizoval „cynický“ plán Saudskej Arábie postaviť na území Európskej únie dvesto mešít pre utečencov, namiesto toho, aby nejakých prijala na svoje územie. Problémom však je, že túto správu vypustili len libanonské noviny, a Saudská Arábia následne informáciu dementovala.

Strašenie bez dôkazov

Viacero výrokov sme hodnotili ako neoveriteľných, pretože ich podporoval len jediný zdroj, ktorého dôveryhodnosť sme nevedeli potvrdiť, alebo dokonca zdroj chýbal. Pál Csáky napríklad strašil zadržaným dôstojníkom tajnej služby, ktorý mal údajne disponovať viacerými pasmi. K zadržaniu sýrskeho utečenca s niekoľkými pasmi došlo, no informácie o tom, že by mal byť bezpečnostnými zložkami považovaný za tajného agenta, ako uvádza Csáky, dostupné nie sú.

Minulý týždeň premiér Robert Fico odkazoval na vyjadrenia vodcov Islamského štátu, podľa ktorých by už v Únii mali byť štyri tisícky islamistov. Opieral sa pritom len o vyhlásenie vodcu ISIS. Rovnaké tvrdenie pritom zopakoval v relácii V politike aj politický analytik Baránek, ktorý bol jedným z hostí. Reagoval tak na správnu pripomienku moderátora Dolinského o nedostatku dôkazov v tejto oblasti.

Čo hovoria a robia na Západe

Ďalšou obľúbenou disciplínou posledných týždňov je citovať (a často dezinterpretovať) vyjadrenia západných politikov. Pavol Frešo tvrdil, že Taliansko odmieta takzvané hotspoty alebo registračné miesta na svojom území. V skutočnosti talianska vláda nemá vyslovene odmietavý postoj k hotspotom, podporuje ich zriadenie za podmienky dodržiavania princípu prerozdelenia.

Poslanec za SaS Droba sa zameriaval na možné riešenia krízy. Pred jedným nepravdivým výrokom ho zachránil Csáky, keď pripomenul Drobovi, že výrok „Štáty východnej Európy premeškali príležitosť mlčať“ nepovedal Sarkozy, ale Chirac.

Pochybné zdroje

Za posledných niekoľko týždňov sme zaznamenali vyšší výskyt používania toho, čo možno nazvať pochybnými zdrojmi v politických diskusiách. Politici sa odvolávajú na informácie a dohady, ktoré možno nájsť len v málo dôveryhodných či konšpiračných médiách, a nemožno ich potvrdiť oficiálnymi vyjadreniami a inými relevantnými zdrojmi. Takýmto „faktom“ pritom pridávajú na dôveryhodnosti pridaním „tak som čítal“ alebo „sú aj také informácie“.

Ak by validitu informácií overovali cez viaceré zdroje, len sotva by takéto argumenty sebavedome využívali vo verejnom priestore.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Komentáre

Teraz najčítanejšie