Denník N

Inšpirácia pre štát? Súkromná základná škola Guliver dvíha latku budovám na vzdelávanie

Súkromná základná škola Guliver v Banskej Štiavnici. Foto - Tomáš Manina
Súkromná základná škola Guliver v Banskej Štiavnici. Foto – Tomáš Manina

Priemyselný areál na okraji Banskej Štiavnice sa premenil na moderný školský komplex.

Rodičia, ktorí na začiatku septembra odviedli deti prvýkrát do školy, zažili eufóriu zo svojich čerstvých prvákov. Často ich však čakal aj návrat v čase. Školy totiž vyzerajú zvnútra rovnako ako pred mnohými rokmi, keď do nich sami chodili.

Dispozične sa ani nemalo veľmi čo zmeniť. Bez ráznejšieho stavebného zásahu v školách ostávajú dlhé, niekedy až depresívne pôsobiace chodby, z ktorých sa cez nepriehľadné dvere vstupuje do tried, zborovne či riaditeľne. Stanovený je spôsob žiaduceho pohybu žiakov, jasné hierarchie a určené sú aj možnosti vzájomného kontaktu.

Napriek tomu, že svet pulzuje v móde konštantnej zmeny, miesta edukácie, ktoré majú človeka na túto realitu pripraviť, zostali zaseknuté v priestorovej monotónnosti. Obsah učiva i forma výučby sa, pochopiteľne, môžu meniť, no pocit z pobytu a možnosti interakcie sú často zabetónované v stenách stavieb z druhej polovice minulého storočia.

Jednou z možností zmeny je aktívna prestavba a reorganizácia vnútorností školy. Tu možno spomenúť napríklad architektonickými cenami ovenčený projekt rekonštrukcie a modernizácie Gymnázia C. S. Lewisa v Bratislave.

Druhou možnou cestou sú inovatívne koncepty výstavby nových školských budov. Zrejme neprekvapí konštatovanie, že ide o pole, ktoré na Slovensku nehýri aktivitou. Je preto o to výnimočnejšie, že ojedinelý príklad z tejto kategórie – Súkromná základná škola Guliver v Banskej Štiavnici – kladie latku tak vysoko.

Foto – Tomáš Manina

Zázrak v Štiavnici?

S trochou nadsadenia môžeme povedať, že do Banskej Štiavnice pristálo UFO. Malebná historická destinácia totiž nepôsobí ako miesto, kde by ste očakávali revolúciu v školstve. Napriek tomu sa práve tu premenil priemyselný areál na okraji mesta na rozsiahly školský komplex. Architektonické riešenie si vyslúžilo hneď dve nominácie v tohtoročnom ocenení CE ZA AR. Porota hovorí o „zjave“ a „majstrovskom diele“.

Areál školy zaujme už

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Kultúra

Teraz najčítanejšie