Denník N

Prezidentka si do prejavu pozvala Fica

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovensko je zranenou krajinou, povedala Zuzana Čaputová, ale s predsedom Smeru sa liečiť nedá.

Meno Roberta Fica v správe prezidentky Zuzany Čaputovej o stave republiky nezaznelo. Napriek tomu tam s ňou celý čas bol.

Prezidentka si prvý raz bývalého premiéra pozvala do paláca deň pred vystúpením v parlamente. A on ju neprekvapivo pourážal a postavil do pozície, že on jej dáva úlohy.

Za normálnych okolností je dôležité, čo prezidentka v každoročnej správe hovorí. A aj teraz bol jej príhovor vecný, dobre napísaný a vyžaroval z neho pokoj. Je to veľmi silná vlastnosť prezidentky: aj v čase vojny zachovať pokoj a nekĺzať na vlne nenávisti, kriku, urážok a nadávok.

Za normálnych okolností je veľmi dôležité, že prezidentka s celou jej autoritou a popularitou hovorí rozumne o korone a očkovaní. V momente, keď veľká časť politickej scény podnecuje strach a očkovanie spochybňuje, je dôležité, že zaznie, aké je to zásadné.

Prezidentka napriek náladám verejnej mienky hovorí to, čo je pre krajinu zdravé. Aj keď to polovica obyvateľstva nechce pochopiť a časť z neho dokonca neváha útočiť a napádať.

Za normálnych okolností je dôležité aj to, že prezidentka celkom pokojne hovorí o vojne v polícii a na prokuratúre. Prezidentka naozaj nie je sudkyňa a nemožno od nej čakať, že sa postaví pred poslancov a povie, kto je dobrý a kto zlý. Nepokúsi sa rozhodnúť, kto má pravdu a kto ju ohýba a zneužíva.

Ale potom sa vráti spomienka na stretnutie s Robertom Ficom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Zuzana Čaputová

Komentáre

Teraz najčítanejšie