Denník N

Dubovcová: Stôl alebo stool? Podstatné je, že zasiahli proti pokojným utečencom

Ombudsmanka Jana Dubovcová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ombudsmanka Jana Dubovcová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kritizujú ju politici aj niektoré médiá. Ani voči zločincovi nemôže štát používať silu neoprávnene, hovorí verejná ochrankyňa práv.

Utečenci zaistení v Medveďove obviňujú políciu, že ich pri zákroku na začiatku septembra brutálne zbila. Zákrok preverovala ombudsmanka JANA DUBOVCOVÁ a označila ho za neprimeraný. 

Na tlačovej besede o zásahu kukláčov ste citovali tlmočníka, že vydal pokyn „Put your hands on stôl“. Teraz sa objavili tvrdenia, že mohol povedať aj „stool“, čo je po anglicky stolička, a že predtým povedal aj správny výraz „table“, teda stôl. 

To nie je vôbec podstatné a čudujem sa tomu, o čom sa vedie verejná diskusia. Podstata hodnotenia zásahu verejného ochrancu práv bola predsa niekde úplne inde.

Bývalý minister vnútra Daniel Lipšic sa zastal policajtov. Povedal, že „Put your hands on stôl“ bolo zjavne prerieknutie v napätej situácii, ktoré sa stáva. Policajti tiež podľa neho zakričali aj „Lie down!“, preto neboli všetky povely v slovenčine. A upozorňuje, že situácia na mieste zásahu je niečo iné, ako ho potom hodnotiť z teplej kancelárie. Čo si o tom myslíte?

Toto vyjadrenie je veľmi nekorektné. Moja hlavná výhrada bola , že keby policajti a zamestnanci útvaru komunikovali profesionálne, použili by vyjednávanie, mediáciu a tlmočníka s dobrou angličtinou, tak si myslím, že k zásahu by vôbec nedošlo. Neviem, čo na tých záznamoch vidia ostatní, ale ja vidím, že v jedálni úplne pokojne sedia ľudia a domáhajú sa slobody. Zároveň dávajú najavo, že sa necítia dobre, pretože sú v stráženom priestore, ale robili to pokojným spôsobom a po tom, čo porozumeli povelom policajtov, tak ich na sto percent poslúchli. To znamená, že pokojne po piatich odchádzali z jedálne tak, ako im to policajti povedali. K zásahu došlo až po tom, čo tam sedeli takmer štyri hodiny. Počas týchto hodín mal s nimi niekto hovoriť a vyjednávať, ale na to tam nikto nebol pripravený, a to je neprofesionálne. Neskorší silový zásah na upokojenie situácie nebol nevyhnutný.

Video: Zásah kukláčov proti utečencom

Kto bol ten tlmočník?

Bol to jeden zo zaistených cudzincov, nebol to profesionál vytrénovaný na komunikáciu v takýchto situáciách.

Riaditeľ hraničnej a cudzineckej polície Alexander Bíró v diskusii s vami v Slovenskom rozhlase povedal, že počas štyroch hodín, kým došlo k zásahu, sa s utečencami vyjednávalo a k ničomu to neviedlo. Zásah odôvodnil tým, že skandovali a búchali riadom o stôl. Ako viete, že v skutočnosti polícia nevyjednávala?

Toto je pre mňa ešte horšie ako samotný zásah, pretože to ukazuje, že polícia ani nerozumie tomu, čo jej je vytýkané. A teda nie sú predpoklady, aby urobili primerané opatrenie. S utečencami nemal kto vyjednávať, lebo z reakcie pána riaditeľa sa zdá, že policajti presne nevedia, čo to znamená. Možno im niekto hovoril, že majú odísť z jedálne, ale tomu sa nehovorí vyjednávanie. Nikto sa im nepokúšal vysvetliť situáciu, v ktorej sú, a možnosti polície, ktoré má. Tomu sa hovorí dialóg a k tomu nedošlo. A to, že niekto kričí sloboda alebo deport, to predsa nie je útok na verejný poriadok. Pán Bíró sa drží línie, ktorej sa vždy drží aj ministerstvo vnútra. Ešte to ani nemajú došetrené a už vedia, že všetko bolo v poriadku.

Polícia hovorí, že cudzinci mali pri sebe predmety, ktoré mohli byť použité ako zbrane. Nie je to dôvod na zásah?

Útvar v Medveďove ja strážený uzamknutý priestor. Zaistený cudzinec, ktorého do útvaru umiestnime, prejde osobnou prehliadkou a odoberú mu všetky nebezpečné veci. Voľný pohyb neexistuje ani v budove, uzavreté sú aj chodby. Všetky predmety, ktoré má niekto pri sebe, nemôže mať pri sebe bez toho, aby to zamestnanci útvaru nevideli. Navyše neexistuje dokument o tom, že predmety, na ktoré sa polícia v tomto prípade odvoláva, skutočne našla u konkrétnych ľudí z jedálne. Osoby a predmety nie sú stotožnené. Od mimovládnych organizácií viem, že polícia takéto predmety ako tie, ktoré našla u cudzincov, ukazuje už roky. Je to len manipulácia verejnej mienky a robia ju veľmi nešťastne. Stavajú takto verejnosť proti bezbranným zaisteným cudzincom, ktorí u nás nikomu nič neurobili.

Pán Bíró  povedal aj to, že „v tej kuchyni sme mali cudzinca, ktorý dvakrát uniesol svoje decko zo Slovenska svojej manželke, nechal v Španielsku v sirotinci, trestne stíhaný“. A spýtal sa, či teraz konfrontujeme takéhoto človeka s tvrdením policajta.

Pokiaľ akýkoľvek človek povie, že voči nemu bol neoprávnene použitý zásah zo strany štátu, štát je povinný to preskúmať. A pán Bíró zabudol povedať, že tam mal aj veľa vysokoškolsky vzdelaných ľudí, profesora z univerzity, zdravotníka a ďalších, ktorí sa ocitli v postavení zaistených. Z neznámych dôvodov toto verejnosti nepovedal.

Hovoril to ako argument, či budeme veriť trestne stíhanému zločincovi, alebo nášmu policajtovi.

Len toto nie je o dôvere alebo nedôvere, ale o preukazovaní faktov a argumentov. Verejný ochranca práv je ústavný orgán, ktorý ochraňuje práva každého človeka bez rozdielu a robí to vo vzťahu k orgánom verejnej správy. Preskúmava, či sa orgán verejnej moci správa tak, ako hovorí právo. A právo hovorí, že štát môže použiť silu voči fyzickej osobe a najmä, keď je v uzavretom a stráženom priestore, v minimálnych prípadoch. Napríklad keby v jedálni alebo na druhom poschodí došlo k agresívnemu správaniu, a situácia by sa nedala riešiť inak ako silovým zásahom, takýto zásah by bol považovaný za nevyhnutný. To sa tu nestalo. Polícia tiež poukazuje, že podobne zasiahla polícia v Nemecku, ale nie je to pravda. V Nemecku sa pobilo 400 cudzincov medzi sebou a išlo im o život. To sa so situáciou v Medveďove nedá vôbec porovnať.

Aké ste mali reakcie, keď ste sa zastali utečencov?

Vždy, keď otvorím takúto tému, aj keď sa zastávam rómskych detí, alebo kritizujem policajtov, mám veľa negatívnych reakcií, dokonca sú to rôzne vyhrážky, ale to je moja práca. Keď sa zastávam seniorov, detí alebo zdravotne postihnutých osôb, veľa ľudí mi píše zase pozitívne správy.

Prečo to tak podľa vás je?

Pretože aj v prípade Medveďova dochádza k manipulovaniu verejnej mienky. Napriek tomu, že na videách vidíme zreteľne, že cudzinci sa správali v jedálni pokojne, nevidíme zásah policajtov v izbách a vidíme, ako ich policajti v putách odvádzajú z izieb, v reakcii polície dochádza k spochybňovaniu pokojného správania sa cudzincov. Pravidlá zásahu policajnej sily v demokratickom štáte sú také, že ak osoba v uzavretých priestoroch nevykazuje známky agresivity, tak sa proti nej nemôže zasiahnuť silou. U nás opakovane vidíme aj na demonštrácii, že niekto pokojne leží spacifikovaný na zemi, okolo neho je desať kukláčov a niekto z nich doňho kope. Toto kopanie nemôže verejný ochranca práv uznať ako primeraný zásah. Nie je to v poriadku. Ale polícia ho tak prezentuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie