Denník N

Minister Matovič: Chcem už žiť jednoduchý život (+ podcast a video)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Samozrejme, aj ja som urobil chyby a ospravedlňujem sa, ale nech si každý spytuje svedomie, či nepomohol džinovi z fľaše von, hovorí bývalý premiér, šéf OĽaNO a minister financií Igor Matovič.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V rozhovore sa dočítate:

  • Prečo útočí na novinárov.
  • Prečo mu je stále bližší Boris Kollár ako Richard Sulík.
  • Ako prebiehala dohoda na voľbe generálneho prokurátora.
  • Ako chce ďalej vládnuť.
  • Či si prečíta knihu Dušana Mikušoviča Premiér v teniskách.

„Cítil som trpkosť najmä z toho, ako sa ku mne správali niektoré ultraliberálne médiá a novinári, ktorí od môjho prvého dňa vo funkcii premiéra začali proti mne extrémnu dehumanizačnú kampaň.“ To sú vaše slová z rozhovoru v Postoji. Prečo sa každý premiér dostane po relatívne krátkom čase vo funkcii do stavu, že nadáva na novinárov?

To nie je, že nadáva na novinárov, ale novinári by sa takisto mali pozrieť do zrkadla. Keď nejaký, s prepáčením, úchyl bude o mne písať a šíriť, že som bambus a pod toto sa podpisuje do svojich komentárov, že bambus Matovič, bambus sem, bambus tam, čo si máte o takýchto „novinároch“ myslieť? Keď váš, neviem akú funkciu má, Šimečka povie, že Fico je lepší ako Matovič, no dobre, tak ho má, stvoril si ho a nech sa s ním vysporiada.

Šimečka je komentátor a toto nepovedal.

No tak alebo Matovič je horší ako Fico. Či sprava alebo zľava sa na to pozriete.

Ani to nepovedal.

No tak si pozriem presne, čo povedal, ale myslím, že v takomto duchu to nejako šíril. Toto bolo vidieť od prvého dňa po voľbách, ako moja vláda vznikla, ale ja radšej hovorím naša vláda, iba nakladačka a myslím si, že mnohokrát nezaslúžene, žiadna pochvala. Pol roka sme boli najlepší v EÚ a nič. Niektorí ľudia si myslia, že nemusia hľadať pravdu, ale že ju môžu manipulovať a vytvárať. A keď niekto nie je z toho ideologického brehu, tak z neho môžu spraviť pomaly aj opicu.

Ale to je naša práca, že sme kritickí. Nie sme stranícke noviny, nie je našou úlohou chváliť vás, obskakovať vás, aj keď ste vystriedali Fica. Keď niekto robí chyby, tak novinári o nich hovoria, to je úplne bežné.

Byť kritický je normálna vec. Konštruktívna kritika je veľmi dobrá a z tohto pohľadu, prepáčte, že to poviem vám, možno vám to nepomôže, skôr vám to ublíži, štýl vašej novinárčiny mám rád, lebo si myslím, že dokážete byť konštruktívne kritická, ale keď niekto je ideologicky predpojatý a potom sa nedokáže tej predpojatosti zbaviť, manipuluje s pravdou a faktami tak, aby dosiahol svoj ideologický cieľ, tak to nemá s novinárčinou nič spoločné.

To je predsa normálna názorová rozdielnosť.

To je čistá dehumanizácia človeka s cieľom dosiahnuť svoj vlastný prospech.

Nie som si istá, či rozumiete významu slova dehumanizácia. Pozerali ste v nedeľu O 5 minút 12?

Nepozerám telku asi štyri roky.

Video: Matovič: Chcem už žiť jednoduchý život (autorky: Monika Tódová, Martina Koník)

Predseda Smeru Fico diskutoval o vyšetrovaní veľkých káuz s poslancom Sme rodina Pčolinským a v podstate všetci traja, aj s moderátorom, sa tak nejak zhodli, že vyšetrovatelia sú vo väzbe oprávnene, že sa tu všetko manipuluje a podobne. Takto má fungovať verejnoprávna inštitúcia? Nie je toto to, čo by ste mali riešiť?

Keď tam bol brat Vlada Pčolinského, vieme, že to je pre nich citlivé, tak ten názor dlhodobo prezentujú. Ak spravili takúto dvojicu, tak to je zo strany verejnoprávnej televízie zlyhanie. Mali sa potom asi baviť o počasí, možno tam by mali rozličný názor.

Trápi vás komentár v Denníku N, ale toto je verejnoprávna inštitúcia, ktorú sleduje oveľa viac ľudí.

Jaj, takto ste to mysleli? Začali ste mojím citátom, kde som vyjadril svoj názor na manipulatívnu prácu mnohých novinárov. Keď sa chceme baviť všeobecne, áno, samozrejme, aj toto je zlyhanie, keď sa spraví vo verejnoprávnej televízii diskusná dvojica, ktorá má na kľúčovú tému dneška rovnaký názor.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Daniel Lipšic

Hegerova vláda

Igor Matovič

Maroš Žilinka

OĽaNO

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie