Denník N

Nesnažme sa ísť v záhrade neustále proti prírode len preto, že sa nám to páči, hovorí záhradná architektka

Jana Bieliková. Foto N – Tomáš Benedikovič
Jana Bieliková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mrzí ma, že ľudia si dnes v záhradách nesadia bazu, kalinu, hrab, brezu, lipu alebo javor s hlohom či jarabinou, pretože im neprídu dosť „in“, vraví Jana Bieliková.

Záhradná architektka Jana Bieliková sa šesť rokov podieľala na tvorbe televíznej relácie Hurá do záhrady. Najskôr pripravovala záhradnú poradňu, neskôr návrhy realizácií a bola aj hlavnou moderátorkou. Dnes sa venuje návrhom a realizáciám záhrad pod vlastnou značkou a zároveň edukuje ľudí, ako pristupovať k riešeniu vlastnej záhrady.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • ako budovať záhradu s ohľadom na meniacu sa klímu;
  • či je lepšie uprednostniť domáce rastliny pred cudzokrajnými;
  • prečo nemajú mulčovacie textílie v záhrade svoje miesto;
  • čo je pri riešení záhrady kľúčové a čomu sa, naopak, vyhnúť.

Ekológia je dnes veľkou témou v oblasti bývania aj záhrad. Čo všetko môžeme robiť pre to, aby naša záhrada bola ekologická?

Otázkou je, čo si predstavujeme pod pojmom ekologická záhrada. Je to divoká džungľa bez akejkoľvek údržby, záhrada plná trvaliek a stromov alebo nebodaj záhrada s udržiavaným trávnikom? Prípadne úžitková záhrada, v ktorej, naopak, nenájdete ani centimeter trávnika, prípadne záhrada, kde sa nepoužívajú žiadne chemické postreky, dodatočné zalievanie mestskou vodou a ani žiadne hnojivá? Ekologické môžu byť všetky spomínané možnosti.

Posledné roky počúvam z každej strany slová ako ekológia, permakultúra či prírodná záhrada a prichádzam na to, že ľudia sú už vo všetkom stratení a obávajú sa aj malej trávnatej plochy, pretože to nie je dostatočne „eko“.

Ak bude záhrada vyvážená, môže tam fungovať aj trávnik, aj vodná plocha, aj veľké množstvo trvaliek a iných okrasných druhov spolu s úžitkovými rastlinami. Dokonca aj štrkové záhony môžu byť v poriadku, ak sú premyslené a tvoria sa s rozumom.

Ak chceme, aby bola záhrada ekologická, mali by sme vnímať pomalú zmenu klímy, mali by sme si vážiť každý jeden strom a tieň, ktorý vrhá. Mali by sme do záhrady vyberať rastliny podľa toho, aké v nej prevládajú podmienky a nemali by sme sa snažiť do nej vysádzať druhy, ktoré tam prirodzene nebudú prosperovať. Mali by sme napodobňovať prírodu a procesy, ktoré v nej prebiehajú.

Hovoríte, že záhrada musí byť vyvážená. Čo si pod tým máme predstaviť?

Vyvážená záhrada je pre mňa taká, ktorá sa človeku páči a je mu blízka, no tvorí sa nielen srdcom, ale aj rozumom. Je to záhrada, v ktorej radi trávite čas, ktorá vás pri príchode z práce víta, no nevyčerpáva. Rovnako tak nevyčerpáva ani našu planétu, ale, naopak, všetkým prináša osoh a pozitívne emócie.

Záhrada bez trávnika – o pár rokov začnú stromy poskytovať tieň. Foto – archív Jany Bielikovej
Do záhrady vyberajte rastliny podľa toho, aké v nej prevládajú podmienky. Foto – archív Jany Bielikovej

Možno k tomu prispieť aj vhodným výberom rastlín? Je lepšie uprednostniť domáce druhy pred cudzokrajnými?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Rozhovory

Záhrada

Bývanie a záhrada, Slovensko

Teraz najčítanejšie