Denník N

Prezident Kiska: Je len otázkou času, kedy si NAKA príde po Fica (+ podcast a video)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Andrej Kiska napísal knihu, ktorá je fikciou, sú v nej však aj prvky z čias, keď bol prezidentom. Hovorí, že ho prekvapilo, ako sa na najvyššej úrovni pije alkohol.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Rozprávame sa spolu v deň, keď prezidentka Zuzana Čaputová predniesla svoju správu o stave republiky. Čo by ste dnes považovali za najdôležitejšie povedať občanom?

Žiaľ, nemal som možnosť pozerať jej prejav, pretože som mal celý deň rokovania. Zachytil som len také základné správy, ale myslím si, že dvoch nosných tém sa pani prezidentka dotkla dostatočne hlboko. Jednak je to covid, ako sme ho prežili a čím sme prešli, čím prešli zdravotníci, čo nás ešte čaká. Potom situácia v bezpečnostných zložkách, v spravodlivosti a v polícii. Tomu sa venovala veľmi podrobne a som veľmi rád. Večer si to poctivo naštudujem.

Video: Prezident Kiska: Je len otázkou času, kedy si po Fica príde NAKA (autorky: Monika Tódová, Martina Koník)

Čo by ste povedali vy? 

K týmto dvom témam by som sa určite vyjadril. Pri pandémii sa až s nenávisťou na seba pozerajú dve skupiny: jedna zaočkovaná, druhá, ktorá sa nechce očkovať. Nenávisť je podporovaná populistickými politikmi. Snažil by som sa prehovoriť obe skupiny, aby k sebe nachádzali určitú empatiu. Aby sa snažili aspoň pochopiť zmýšľanie toho druhého. Nemusíme súhlasiť presne s činmi, ale pochopiť motiváciu, prečo sa to stalo. Nedovoliť, aby nás týpkovia ako Fico, kotlebovci a podobní stiahli do skupiny nenávistných výrokov proti tej druhej skupine. Ja som zaočkovaný Astra Zenecou.

Čo sa týka situácie v bezpečnostných zložkách, úprimne, neviem. Neviem, aké informácie má dnes pani prezidentka. Ja mám len tie z tlače. Určite by som volal po zásadnom reze. Som presvedčený, že nový policajný prezident pán Hamran je nová krv, ktorá by do toho mohla vniesť „vietor“. Justícia je prerastená za desať či dvanásť rokov smerákmi, ktorých tam dosadili. Či už sú to vyšetrovatelia, prokurátori, pracovníci polície. Treba tam spraviť ten rez, lebo inak sa vždy budeme potácať v neistote a nebudeme vedieť, kto má a kto nemá pravdu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie