Denník N

Lengvarský: Opoziční politici nás ťahajú niekam, kde bude veľa mŕtvych

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Podľa scenárov analytikov predpokladá Lengvarský vrchol tretej vlny v októbri alebo na začiatku novembra. Varuje, že môže trvať týždne, možno aj mesiace.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Komárne a v okolí.

„Tretia vlna bude trvať dlhšie, ako sme si predstavovali,“ povedal v diskusii Denníka N v Komárne minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽaNO). Vrchol tretej vlny podľa aktuálnych predikcií analytikov odhaduje minister na október až začiatok novembra.

Pre nízku zaočkovanosť sa podľa ministra Lengvarského môžu objavovať stále nové ohniská komunitného šírenia vírusu.

Či skončí tretia vlna pandémie do Vianoc, sa podľa ministra zdravotníctva odhadnúť nedá, o ústupe pandémie môžeme podľa epidemiologičky Alexandry Bražinovej hovoriť až na jar 2022.

Podľa predikcií odborníkov by však tretia vlna nemusela preplniť nemocnice tak, ako sa to udialo v zime a na jar tohto roku.

„Bude obdobie, keď začnú pribúdať úmrtia,“ povedala Bražinová s tým, že je možné, že práve takýto zásah do sociálnych väzieb môže niektorých ľudí priviesť k očkovaniu, aby tretiu vlny prežili.

Dôležité je podľa epidemiologičky motivovať k očkovaniu menšie komunity ľudí.

„Ľudia budú mať stále možnosť sa očkovať, kedykoľvek,“ dodal Lengvarský.

Treťou dávkou vakcíny chcú momentálne prioritne preočkovať obyvateľov domovov sociálnych služieb a ich zamestnancov. Zároveň bude tretia dávka vakcíny dostupná aj pre zdravotníkov.

Foto N – Tomáš Hrivňák

Lengvarský: Opozícia nás vedie k mŕtvym

Minister zdravotníctva ostro skritizoval opozičných politikov, ktorí ľudí nemotivujú k očkovaniu, ale, naopak, v rámci politického boja ich od vakcíny odrádzajú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Komárne

Hegerova vláda

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Vladimír Lengvarský

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie