Denník N

V máji zachraňoval ligu so Senicou, teraz pomohol zdolať Real. Všetko o „najväčšom šoku v histórii Ligy majstrov“

Bývalý hráč Malaciek a Senice Edmund Addo bráni Karima Benzemu. Foto - TASR/AP
Bývalý hráč Malaciek a Senice Edmund Addo bráni Karima Benzemu. Foto – TASR/AP

Dobrý deň,

v sumári utorkových stretnutí Ligy majstrov sme sa pôvodne chceli najviac venovať šlágru medzi Parížom St. Germain a Manchestrom City, ktorý rozhodne nesklamal a priniesol aj prvý gól Lionela Messiho v novom klube.

Aj ten však zatienil výsledok, o ktorom sa hovorí ako o najväčšom prekvapení v dejinách súťaže. Real Madrid totiž doma prehral so Sheriffom Tiraspol – najväčším outsiderom Ligy majstrov z neuznaného Podnesterska.

Ďalší výborný večer má za sebou Milan Škriniar, ktorý pre Inter zachránil bod proti Šachtaru Doneck. Slovák predviedol výnimočný obranný zákrok a od UEFA dostal ocenenie pre hráča zápasu.


1. Sheriff vedie skupinu

Britský denník The Telegraph píše o „najväčšom šoku v histórii Ligy majstrov“ a španielske médiá sa spamätávajú zo zahanbujúceho výsledku.

Real, ktorý Ligu majstrov a jej súťažných predchodcov vyhral rekordných trinásťkrát, doma prehral 1:2 s nováčikom súťaže Sheriffom Tiraspol z hlavného mesta medzinárodne neuznaného regiónu Podnestersko.

Madridčania v uplynulých rokoch strácali body s outsidermi pravidelne, ale toto je predsa len niečo úplne iné. Na víťazstvo hostí bol pred zápasom kurz 30.

Nepomer medzi oboma tímami je obrovský, uznávaný rumunský futbalový novinár Emanuel Roşu na Twitteri napísal, že výsledok je niečo podobné, ako keby „San Maríno dobylo Čínu“, a že Sheriff predstavuje všetko, „len nie slávu a prestíž Ligy majstrov“.

Za všetko hovorí jeden fakt: ak by ste dnes pricestovali do Tiraspola, vaše kreditné karty by vám boli nanič, pretože miestne bankomaty medzinárodné karty neakceptujú, a akýkoľvek pokus o platbu inou menou než podnesterskými rubľami je považovaný za trestný čin.

Podnestersko sa od Moldavska odtrhlo v roku 1992, keď po krátkej vojne v oblasti vznikol zamrznutý konflikt. Separatistické podnesterské snahy podporila ruská armáda, ktorá má na území štátu dodnes stovky vojakov. Rusko má s Podnesterskom blízke vzťahy, hoci ani ono ho oficiálne neuznalo.

Podnestersko je podľa medzinárodného spoločenstva de iure súčasťou Moldavska, no funguje nezávisle – má vlastnú vlajku s kosákom a kladivom, armádu, vládu a parlament, pred ktorým stojí socha Lenina.

Foto – TASR/AP

Neuznaný postsovietsky štát, ktorý zastal v čase, je ako stvorený na rozvoj šedej ekonomiky – a tu sa už dostávame k vzniku futbalového klubu, ktorý teraz porazil Real.

Sheriff Tiraspol vznikol v roku 1997, keď miestny futbalový klub odkúpila spoločnosť Sheriff. Tú založil bývalý agent

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga majstrov

Súhrn Ligy majstrov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie