Denník N

Kočnerov kamarát Agh priniesol na súd tajný dokument a oddialil vyhlásenie rozsudku v kauze falošných zmeniek

Obvinený Štefan Agh. Foto - TASR
Obvinený Štefan Agh. Foto – TASR

Štefan Agh už v júni avizoval, že prinesie na súd utajované dokumenty, ktoré dokážu jeho nevinu v prípade sfalšovania zmeniek na televíziu Markíza. Urobil tak až v úplnom závere procesu a senát sa rozhodol, že sa pred vynesením rozsudku ešte poradí.

Keď Štefan Agh a jeho obhajca Štefan Neszméry čakali v stredu po obedňajšej prestávke na pokračovanie pojednávania v kauze sfalšovaných zmeniek, bavili sa aj o pomeroch vo väzení. Advokát svojmu klientovi vysvetľoval, ako to bude s jeho dôchodkom – že pôjde do ústavu na výkon trestu, ktorý si z neho stiahne náklady za „pobyt“ vo väzení, a zvyšok pôjde na jeho účet.

Ak však túto debatu viedli v očakávaní vynesenia odsudzujúceho rozsudku, bola predčasná. Súd v stredu oznámil, že rozsudok vynesie 12. októbra.

Štefan Agh je obžalovaný z toho, že Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi pomáhal s falšovaním zmeniek, ktorých uhradenie žiadali od televízie Markíza. Kočnera s Ruskom už v januári právoplatne odsúdili na 19 rokov väzenia, Aghov prípad bol vylúčený na samostatné konanie, preto sa o ňom rozhoduje až teraz.

V stredu čítal Štefan Agh na súde svoju záverečnú reč. Jej koniec však citovo nezvládol, roztriasol sa mu hlas a mal problém ju dočítať. Bývalý príslušník tajnej služby hovoril o tom, ako „celý život pracoval v inštitúciách, ktoré bojovali so zločinom. Nikdy by som sa svojmu poslaniu nespreneveril.“

Agh vyhlásil, že je nevinný, a potom sa už len čakalo, že senát vyhlási rozsudok. Jeho predseda Klemanič však mnohých v súdnej sieni prekvapil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Pavol Rusko

Slovensko

Teraz najčítanejšie