Denník N

Som sériový slučkár. Realita existuje, len keď veci navzájom reagujú, tvrdí autor Atlasu mrakov a Matrixu 4

Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Hosťom veľtrhu Svet knihy bol aj jeden z najslávnejších britských spisovateľov strednej generácie. Najznámejší je vďaka komplexnej románovej mozaike Atlas mrakov; na české vydanie sa pripravuje aj jeho doposiaľ najnovší titul Utopia Avenue o fiktívnej rockovej kapele zo 60. rokov. V rozhovore pre český Denník N hovorí DAVID MITCHELL o oboch knihách aj o svojej spolupráci na štvrtom Matrixe.

Čo bolo pre vás impulzom napísať román o neexistujúcej skupine?

Milujem hudbu a milujem písať o tom, čo milujem. Samozrejme, o hudbe sa veľmi ťažko píše, lebo keď opomenieme pesničkové texty, hudba je niečím, čo jazyk presahuje. Bolo pre mňa výzvou používať jazyk na opis niečoho mimojazykového, použiť slová na opis formy. Knihy nemajú reproduktory, takže spisovateľ má k dispozícii jednoducho len tie písmenká. Raz mi nešlo písanie, a tak som siahol po starých rozhovoroch s muzikantmi zo 60. a 70. rokov. A potom mi napadlo, že z tohto úniku urobím niečo užitočné.

Tá otázka, ktorú ste mi položili, je vlastne dosť ťažká. Pýtate sa ma, ako mi niečo napadlo. Ale ja neviem, ako mi veci napadajú. Svoje budúce knihy si predstavujem ako lietadlá krúžiace nad zaplneným letiskom. Kým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Knihy

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie