Denník N

Školský týždeň: Prvé peniaze z plánu obnovy pôjdu na opatrenia pre ohrozené deti

Prinášame ďalšie vydanie pravidelného komentovaného výberu správ o školstve a vzdelávaní Školský týždeň: 1. Prvé peniaze z plánu obnovy pôjdu na dôležité opatrenia pre ohrozené deti, len peniaze však stačiť nebudú. 2. Ministerstvo plánuje nedostatok vyučujúcich riešiť zapojením študentiek a študentov učiteľstva na dohodu. Plus krátke správy o kupovaní záverečných prác či o tom, ako sa prváci na vysokých školách nestretávajú – a graf týždňa.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tu.

1. Prvé peniaze z plánu obnovy pôjdu na dôležité opatrenia pre ohrozené deti, len peniaze však stačiť nebudú

Minulý týždeň ministerstvo školstva predstavilo, ako minie prvých 15 miliónov eur z plánu obnovy. Peniaze pôjdu predovšetkým na opatrenia, ktoré by mali pomôcť deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo deťom ohrozeným školským neúspechom. Pozrime sa, či ide o dobré opatrenia a aký je ich potenciál zlepšiť vzdelávanie ohrozených detí.

Peniaze sa využijú na tri opatrenia – zvýšenie počtu pomocných vychovávateľov a vychovávateliek v materských školách, preplácanie školských klubov detí pre chudobných žiakov a žiačky a podporu doučovania. Vo všetkých troch prípadoch ide o mimoriadne zmysluplné a potrebné kroky, ktoré sa opierajú aj o existujúce analýzy. Je tu však aj niekoľko háčikov.

Posilnenie personálu, ktorý by podporoval inklúziu v materských školách, navrhovala rozsiahla analýza vypracovaná Útvarom hodnoty za peniaze a Inštitútom vzdelávacej politiky. Od septembra tohto roka totiž musia všetky päťročné deti povinne navštevovať materskú školu. A z dát vyplýva, že v škôlkach pribudnú najmä deti so sociálnym a zdravotným znevýhodnením, ktoré tam z rozličných príčin doteraz nechodili.

Práve pomocné vychovávateľky a vychovávatelia by mali pomáhať deťom so znevýhodnením pri prekonávaní bariér, ktorým čelia v materských školách – či už ide o jazykové bariéry, priestorové prekážky pre deti s telesným postihnutím a podobne.

Ministerstvo plánuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie