Denník N

Čo je v Nórsku pravda, to je na Slovensku lož

Oslo v sobotu večer - obyvatelia slávili uvoľnenie protipandemických opatrení. Foto - TASR/AP
Oslo v sobotu večer – obyvatelia slávili uvoľnenie protipandemických opatrení. Foto – TASR/AP

Bežný nórsky človek žije v presvedčení, že mu politici, novinári alebo lekári hovoria pravdu, zatiaľ čo slovenský si myslí, že mu všetci klamú.

Autor je prezident Nórsko-slovenskej obchodnej komory

V sobotu o štvrtej poobede Nórsko zrušilo protipandemické opatrenia, ktoré trvali 562 dní a obmedzovali viac alebo menej to, čo sme pred covidom volali normálny život.

K takémuto kroku mohla vláda pristúpiť na základe faktu, že bolo plne zaočkovaných viac ako 84 percent obyvateľov starších ako 18 rokov. Pandémiu neprežilo 850 obetí, predovšetkým starší a chorí ľudia. Očkovanie naďalej prebieha a všetko nasvedčuje tomu, že krajina bude dobre pripravená, pokiaľ by sa blížila ďalšia vlna.

Ďaleko od normálu zostáva Slovensko, kde ani viac než 12 500 stratených životov nedokázalo presvedčiť viac než chabých 41 percent populácie, aby sa dala zaočkovať, a chránila tak seba aj iných. Práve naopak – namiesto racionálneho pohľadu na bezprostredné nebezpečenstvo veľkú časť obyvateľov ovládlo odmietanie reality a chaos.

Slovensko v tomto nie je ostrovom, okolité štáty, predovšetkým smer východ a juh, sú na tom podobne. Ako je možné, že po 30 rokoch budovania spoločných štandardov modernej Európy sa v našom myslení takmer nič nezmenilo?

Čo Nórsko má a Slovensku chýba

Prosperujúci spoločenský systém nestojí na peniazoch, ako sa mnohí domnievali po páde komunizmu za železnou oponou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie