Denník N

Nemohli prehrať, určite to bolo za mercedesy, konšpirovali fanúšikovia. Slávny maďarský tím nakoniec zničili komunisti

Foto - archív TASR,, grafika N - Peter Kováč
Foto – archív TASR,, grafika N – Peter Kováč

Očakávalo sa, že Maďarsko v tom zápase zvíťazí. Maďari mali na začiatku päťdesiatych rokov jeden z najlepších tímov v histórii futbalu. Tzv. „Aranycsapat“ – alebo aj „magickí Maďari“ – boli obávaným mužstvom a na MS 1954 sa dostali až do finále. Rok po tom, ako slávne porazili Anglicko 6:3 vo Wembley, boli v pozícii jasného favorita.

Vo finále však zvíťazilo Západné Nemecko 3:2 a zápas je dodnes známy ako „zázrak z Bernu“ (Das Wunder von Bern). Prvá prehra po štyroch rokoch pre maďarský futbal znamenala obrovskú traumu. A Maďarsko sa už nikdy do finále MS nedostalo.

„Všetci si mysleli, že 4. júl 1954 bol najsmutnejší deň v histórii maďarského športu,“ hovorí pre Denník N György Szöllősi, futbalový historik a šéfredaktor periodika Nemzeti Sport. „Dnes vieme, že to bol najväčší úspech v našej histórii.“

Maďarskí futbalisti na čele s útočníkom Ferencom Puskásom sú dodnes uznávaní. Po druhej svetovej vojne ich miestni komunisti používali na propagandu.

„Hlavná myšlienka bola jednoduchá: máme najúspešnejší futbalový tím sveta, takže komunizmus je fantastický a komunistickí športovci sú omnoho lepší ako západní imperialistickí športovci. Tá téza platila niekoľko rokov. Keď prišla tá prehra, bol to pre komunistov veľký komunikačný problém. Ľudia totiž mohli rovnako dospieť k názoru, že keďže sme prehrali finále, komunizmus je v niečom zlý. Z futbalu spravili politiku, ale bola to len hra,“ vysvetľuje.

„Komunisti bežných ľudí terorizovali. Súkromné vlastníctvo vrátane tovární, domov, bytov a pozemkov bolo znárodnené. Vinou komunistického teroru trpeli takmer všetky rodiny. Iba futbal prinášal Maďarom nejakú radosť a nádej.“

Maďari porazili Nemcov v skupine, neskôr zdolali aj Uruguaj či Brazíliu. Fanúšikovia po prehre vo finále nedokázali uveriť, že to bolo len preto, že Nemci jednoducho strelili viac gólov. Futbalisti totiž aj po bernskom finále ťahali ďalšiu 18-zápasovú sériu bez prehry.

V období od mája 1950 do februára 1956 prehrali len jeden zápas. A to ten, na ktorom najviac záležalo.

V Budapešti sa ozýval hnev a nespokojnosť. Futbalisti sa zo Švajčiarska nevrátili do hlavného mesta, ako sa pôvodne predpokladalo, ale pre ich vlastnú bezpečnosť ich dopravili len do Tatabánye. Fanúšikovia ich podozrievali, že predali zápas za nové mercedesy.

Na Puskása, ktorý nastúpil proti Nemcom napriek nedoliečenému zraneniu, sa na štadiónoch pískalo. Syna trénera Gusztáva Sebesa v škole

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie