Denník N

Lebo on má žalúdok na nižšiu DPH

Smer je avantgarda, oni môžu na logiku kašľať a znižovať DPH aj vtedy, keď sa to dá považovať za sabotáž.

Za posledné tri roky sa ceny na Slovensku v priemere nehýbali, respektíve veľmi málo klesli. Sociálne dávky šli mierne hore, počet zamestnaných ľudí stúpol, nezamestnaných ubudlo a platy šli po krízových rokoch znova hore. V priemere preto majú všetky sociálne vrstvy na Slovensku každý mesiac viac peňazí a môžu si za ne kupovať lacnejší tovar vrátane potravín. Na Slovensku nie je žiadna väčšia skupina ľudí, v ktorej by bol hlad každodenným problémom.

Príjmy verejnej správy v tomto čase rastúceho bohatstva obyvateľov sú ročne o sedem percent (dve miliardy eur) menšie ako výdavky. Keby ste sa spýtali stredoškoláka s trojtýždňovým kurzom ekonómie, či by mal štát v tejto chvíli dvihnúť, alebo znížiť spotrebné dane, musel by odpovedať, že treba dane dvihnúť. Lebo vtedy, keď nám osobné príjmy rastú a náklady na život klesajú, nie je správne zadlžovať štát.

Lenže Smer je avantgarda, oni môžu na logiku kašľať, oni idú svoje, oni na niektoré potraviny zavádzajú desaťpercentnú DPH.

Ak chápeme politiku ako naháňanie percent, tak to je rozumné. Svetová ekonómia má za sebou tridsať rokov pokusov, ktoré dokazujú, že ľudia cítia rast cien aj vtedy, keď sa tie nehýbu alebo dokonca klesajú. Všetci tí erikoviatomášovia okolo Fica tomu rozumejú, a preto urobia všetko pre to, aby mohli hovoriť, že vďaka nim zlacnel liter mlieka o sedem centov. (O čo stávka, že to pôjdu na začiatku januára do obchodov osobne skontrolovať?)

Ak chápeme politiku ako pomoc druhým cez presadzovanie ideí, ktorým veríme, tak je znižovanie DPH na potraviny v čase zadlženého štátu, rastúcich platov a klesajúcich cien sabotáž.

Fráza „Robíme to pre (chudobných) ľudí“ to neospravedlňuje. Na Slovensku naozaj existuje skupina ľudí, ktorá pred výplatou mzdy alebo dávok nemá peniaze a požičiava si aj na jedlo. Ak však zlacníme kilo bravčového na guľáš o 15 centov, na konci mesiaca si tí ľudia budú aj tak požičiavať. Pretože problémy chudobných ľudí nevznikajú preto, že potraviny sú v pomere k ich príjmom neprimerane drahé. Oveľa častejšie nevieme zabezpečiť, aby chudobní nemuseli za vlastné peniaze cestovať ďaleko za lekárom, doplácať náročnú liečbu a ešte aj šetriť na úplatok primárovi.

Aby nevyhadzovali peniaze do hracích automatov. Nič nerobíme s tým, že chudobní vôbec nerozumejú peniazom a desiatky tisícok z nich si každý mesiac požičiavajú za čoraz vražednejší úrok. Kašleme na to, že chudobní nerozumejú zdravej životospráve, nadpriemerne veľa fajčia, pijú nekvalitný alkohol a častejšie jedia nezdravé jedlá. Preto sa im v živote menej darí, sú menej odolní voči chorobám a kratšie žijú.

Chudobnejší ľudia majú menšiu schopnosť brániť sa populistom, a preto napríklad ľahko uveria, že im nižšia DPH pomôže. A keď na to máte žalúdok, tak by ste boli blázon, aby ste im to nepredali ako sociálny balíček.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

DPH na potraviny

Komentáre

Teraz najčítanejšie