Denník N

Kotleba inšpiroval vznik nového umeleckého diela

Banskobystrickému županovi sa nepáči súčasný tanec. Foto – Divadlo Štúdio tanca
Banskobystrickému županovi sa nepáči súčasný tanec. Foto – Divadlo Štúdio tanca

Zuzana Ďuricová Hájková, choreografka a riaditeľka Divadla Štúdio tanca nosí v hlave príbeh nového umeleckého diela o vzopretí sa vodcovskému princípu.

Župan Marian Kotleba najprv v auguste nepodpísal schválenú dotáciu pre Divadlo Štúdio tanca, ktoré muselo zrušiť medzinárodný festival, a o mesiac neskôr aj dotáciu pre Bábkové divadlo na Rázcestí. Umelci to označili za novodobý fenomén totalitnej cenzúry a na protest nosia bielu stužku.

List čiernemu synovi odohrajú

Bábkové divadlo získalo sedemtisícovú dotáciu na projekt Stop extrémizmu od ministerstva zahraničných vecí. S hrou Ireny Brežnej List čiernemu synovi chceli chodiť po stredných školách najmä v sociálne slabších mestách, kde nemajú divadlo, a diskutovať so študentami o extrémizme, xenofóbii a porušovaní ľudských práv. Kotleba nepodpísal grant, ale divadelníci „List“ odohrajú. Vypísali verejnú zbierku.

Vedenie župy označilo projekt za politicky ladenú akciu. „Žiadosť o dotáciu vnímame ako provokáciu, pretože je zrejmé, koho by v predstaveniach označovali za extrémistov,“ konštatoval Milan Uhrík z Úradu BBSK.

Boj proti rasizmu je podľa neho vnímaný jednostranne a za „extrémistov by boli označení znovu bieli Slováci“.

Tanečníci upratujú

Divadlo Štúdio tanca prišlo o schválené dotácie od ministerstva kultúry za približne 30-tisíc eur. Profesionálny súbor s medzinárodným kreditom neprišiel len o prestížny festival, ale dostal sa na pokraj existencie.

Riaditeľka divadla Zuzana Ďuricová-Hájková hovorí, že opatrenia župy paralyzovali divadelnú sezónu.

Situácia po rozhodnutí Mariana Kotlebu je absurdná. Tanečníci spolu s administratívou a technikmi robia upratovačky a hospodárov zároveň. Skrátenie pohyblivej zložky platu riaditeľky je iba bezvýznamný detail.

„Snažíme sa udržať aspoň hranie základného repertoáru, na ktorý nemáme dostatok peňazí. Delíme sa o prácu upratovačiek, hospodára, pomáhajú nám dobrovoľníci, aby sme vydržali aspoň do decembra. Ale to nie je systémové riešenie,“ konštatovala Hájková.

Absurdnosť Kotlebových zásahov do kultúry dokresľuje úvaha riaditeľky, ktorá o ostatnom neveselom príbehu divadla urobí nové dielo bez nároku na honorár.

„Je to vo mne, je to veľmi silné, asi už v októbri začnem pracovať na inscenácii. Bude to príbeh o vzopretí sa vodcovskému princípu. Mám to v duši. Dejiny sa opakujú, tento film sme už videli všetci,“ povedala.

Tanečníci majú niekoľko možností. Buď ministerstvo kultúry presmeruje finančné toky a dotácie pôjdu priamo na účet súboru mimo Kotlebovho dosahu, alebo divadlo zmení zriaďovateľa, ktorým v minulosti bolo práve ministerstvo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie