Denník N

Novela školského zákona – pomôže chudobným aj deťom s problémami, veľké inovácie však nečakajte

Branislav Gröhling na zasadnutí vlády. Zdroj - TASR
Branislav Gröhling na zasadnutí vlády. Zdroj – TASR

Aj po Gröhlingovej novele zostáva školský zákon zastaraný. Veľkú reformu v školách naznačuje len opatrne.

Ministerstvo školstva pripravilo novelu školského zákona, ktorú už prvýkrát odobril aj parlament. Čo najdôležitejšie prináša:

  • zmeny v prijímačkách na stredné školy – kritériá pre uchádzačov musia byť zverejnené už 16 mesiacov vopred; žiaci, ktorí napíšu monitor nad 90 %, už nebudú automaticky prijatí na strednú školu;
  • opatrne pripravuje pôdu pre najväčšiu reformu, ktorá deti čaká – rozdelenie deviatich rokov základnej školy na tri cykly, ktoré zásadne zmení to, ako sa deti v škole učia;
  • rodiny v hmotnej núdzi nebudú platiť poplatky za školy, škôlky či školské kluby;
  • zavádza pojem inkluzívne vzdelávanie a dáva základy lepšiemu fungovaniu poradenských centier, ktoré sa starajú o deti s problémami pri učení.

Ak v parlamente novela školského zákona prejde, nečakajte, že sa od januára 2022 v školách udejú prelomové zmeny a vaši školáci sa namiesto memorovania učiva zrazu stanú aktérmi výučby, v ktorej sa budú rozvíjať vo vlastných projektoch. Novela už prešla najdôležitejším prvým čítaním, čaká ju ešte druhé čítanie, to zvyčajne býva už len formalitou.

Čo je dôležité, novinky v školskom zákone, pripravenom ministrom školstva Branislavom Gröhlingom, nie sú odvážne. Nemajú ani ambíciu napraviť zastaraný školský zákon, na ktorého problémy odborníci upozorňujú už dlho.

„Okrem pár pozitívnych zmien som v zákone nepostrehol nič také, nad čím by som zajasal,“ hovorí dlhoročný odborník a pedagóg Branislav Pupala.

Slovenské školy čaká veľká reforma, ale nie týmto zákonom

Slovenské školy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie