Denník N

Ocenenie Maľba 2021 má tri víťazky. Ich diela sú silné vo výraze, ale i premyslené v tom, čo chcú povedať

Trojica víťazných diel ocenenia Maľba 2021.
Trojica víťazných diel ocenenia Maľba 2021.

Medzinárodná porota ocenila spomedzi finálovej dvadsiatky trojicu maliarok – Ritu Koszorúsovú, Ivanu Mojšovú a Év van Hettmerovú.

K svojim maľbám vraj pristupuje ako k textilu, k látke, ktorú možno tvarovať. „Hladký povrch dopĺňa drsná, miestami takmer industriálna materialita,“ hovorí Rita Koszorús. Narúša tak očakávania, ktoré človek od obrazu má.

Keď sa totiž pozeráte na jej maľby, na jednej strane tam niečo nesedí, no zároveň je všetko presne tam, kde to má byť. Toto chvíľkové vytrhnutie z očakávaní vás vtiahne, a ak sa budete pozerať dostatočne dlho, možno objavíte jeho kvalitu, hovorí kurátor Andreas Hoffer, člen poroty ocenenia Maľba 2021 – cena Nadácie VÚB.

Rita Koszorús sa vo finálovej dvadsiatke ocitla už štyrikrát. Tentoraz z neho odchádza nielen ako finalistka, ale aj ako víťazka prvej ceny.

Druhé miesto udelila medzinárodná porota Ivane Mojšovej, ktorá patrí k nováčikom v súťaži. Tretie miesto patrí Év van Hettmerovej, ktorá vlani získala druhé miesto.

1. miesto – Rita Koszorús: schMERZbild FALL (2021)

Presvedčivá v detaile aj celku

Po minulom roku, keď sa z dôvodu lockdownu finálové hodnotenie odohrávalo len prostredníctvom kamier, sa v bratislavskej galérii Nedbalka stretol Andreas Hoffer, ktorý je kurátorom Kunsthalle v rakúskom Kremse, s českým kurátorom a publicistom Ondřejom Horákom a maďarským maliarom Pálom Gerberom. Vlaňajšiu porotcovskú zostavu doplnil maliar a pedagóg Ľudovít Hološka. Kurátorkou finálovej výstavy, ktorú môžete vidieť počas celého októbra v galérii Nedbalka, je opätovne Nina Gažovičová.

„Bolo pre nás veľmi dôležité, aby sme prediskutovali každé jedno dielo, ktoré postúpilo do finále. Bol som veľmi rád, že ich môžeme vidieť naživo, lebo žiadna fotka ani kamera nedokáže sprostredkovať všetky detaily,“ hovorí Andreas Hoffer o tom, ako tento rok prebiehalo hodnotenie.

Priznáva, že je pre neho vždy veľmi náročné povedať, ktorá maľba by mala byť na prvom, druhom a treťom mieste, lebo sú medzi nimi len malé rozdiely, no tento rok to vraj napokon nebolo až také ťažké. „Pri Rite Koszorúsovej bolo od začiatku jasné, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie