Denník N

Penta podala na Denník N druhú žalobu, chce 5-tisíc eur a prevenciu

Šéf Penty Jaroslav Haščák. foto – TASR
Šéf Penty Jaroslav Haščák. foto – TASR

Aj druhá žaloba finančnej skupiny Penta sa týka komentára o zdravotníctve. Opäť protestuje proti vetám, že spolumajiteľom Dôvery je Juraj Široký, hoci to písali aj médiá, ktoré ona sama vlastní.

Päťtisíc eur a ospravedlnenie žiada od vydavateľa Denníka N finančná skupina Penta v žalobe, ktorú podala na Okresný súd Bratislava III. Ide o druhú žalobu Penty na noviny, ktoré vznikli odchodom redaktorov z denníka SME po tom, čo sa Penta stala spolumajiteľom vydavateľstva SME.

Pente opäť prekáža komentár Konštantína Čikovského o zdravotníctve. Tentokrát ide o komentár Smer a Penta nie sú nepriatelia, ale účastníci kartelu, ktorý bol zverejnený v máji.

Penta protestuje proti trom citátom uvedeným v komentári:

„Skončí sa to rovnako ako s lekárňami Dr. Max, ktoré si neplnia zákonné povinnosti, ale nič sa nedeje. Viackrát sa už ukázalo, že lekárne tejto siete Penty systematicky kašlú na povinnosť dorábať niektoré liečivá na recept a posielajú ich ku konkurencii, ktorá túto nákladnú stratovú službu pacientom robí. Výsledkom je, že lekárne, ktoré dodržujú zákon, majú vyššie náklady a suplujú aj neochotu lekární Penty plniť si povinnosti. V poriadku, možno je zbytočné, aby všetky lekárne mali povinnosť dorábať liečivá. No ak to tak je, treba zmeniť zákon tak, aby malí poctiví lekárnici nedoplácali na to, že Penta si môže dovoliť ignorovať zákon. Namiesto toho veľkej sieti dáva arogancia konkurenčnú výhodu a politici sa môžu tváriť, že pacienta obslúžia všetky lekárne.“

Komentár vychádzal aj zo zistení redakcie SME ešte z februára 2014, keď redaktori sami odskúšali, že v štyroch z piatich lekární Dr. Max im odmietli liek namiešať.

Penta tvrdí, že dnes to už neplatí a „v súčasnosti sú lekárne siete Dr. Max v súlade s príslušnými právnymi predpismi technicky aj personálne vybavené tak, aby boli schopné zabezpečiť prípravu individuálne pripravovaných liekov“.

Zároveň však pripúšťajú, že sa môže stať, že lekáreň práve nemá niektorú surovinu na prípravu daného lieku, pretože v praxi nie je reálne mať vždy všetky potrebné suroviny. Hovoria, že napríklad v obchodných centrách sa s požiadavkami namiešať liek nestretávajú tak často ako v lekárňach, ktoré sú v blízkosti polikliník.

„Tento trend je daný preferenciami pacientov a netýka sa len lekární Dr. Max.“ Označovať to za porušovanie zákona a iba v prípade lekární Dr. Max považuje Penta za „nepravdivé a tendenčné“.

Futej nie je Široký

Ďalej Pente prekáža výrok o Jurajovi Širokom: „Trvá [kartel] ešte z čias prvej Ficovej vlády, keď Penta pustila do Dôvery ako akcionárov aj Širokého a ďalších ľudí blízkych Ficovi. Rovnako to je aj v cétečkovej firme Medical Group SK, v ktorej si delia riadenie aj profit Široký a Penta rovnakým dielom,“ napísal Čikovský.

Účasť Juraja Širokého v Dôvere popierala aj v prvej žalobe na Denník N, kde žiada opravu. To, že skutočným vlastníkom Dôvery nie je oficiálne uvádzaný Širokého právnik Daniel Futej, ale Široký, pritom písali aj médiá vlastnené Pentou. Tie však nežaluje.

„Spolumajiteľom Dôvery je Prefto, ktorú vlastní Daniel Futej,“ píše Penta a zároveň tvrdí, že nemá nič spoločné s firmou Medical Group a jej jediným oficiálnym akcionárom je Juraj Koval.

Penta na konci žaloby zdôvodňuje, prečo chce, aby súd nariadil verejné ospravedlnenie. „Plní aj preventívnu funkciu, cieľom je, okrem iného, odradiť žalovaného od podobného konania v budúcnosti.“

Kostolný: Za informáciami si stojíme

Šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný hovorí, že Penta sa Denníku N vyhráža viacerými žalobami.

„V tomto konkrétnom prípade jej prekážajú pasáže komentárov o jej zdravotníckych aktivitách. Podobné informácie sa objavili opakovane a neviem o tom, že by Penta dovtedy nejaké médium za ne žalovala. Pôvodne Penta žiadala opravu, ale ani po dôkladnom preštudovaní som nevidel dôvod, aby sme to urobili. Za informáciami si stojíme.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie