Denník N

Na MS vyrovnal Saganov najlepší výsledok. Príbeh Svrčka, ktorý prestúpil do Quick-Stepu

Martin Svrček. Foto - Igor Stančík/SZC
Martin Svrček. Foto – Igor Stančík/SZC

Ak by som nejazdil v Taliansku, nikam by som sa nedostal, hovorí Martin Svrček o prestupe do World Tour.

Vybojovať si zmluvu v elitnej cyklistickej lige World Tour ako tínedžer je zriedkavým javom. Podarí sa to zväčša len výnimočným talentom, akým je napríklad Remco Evenepoel, ktorý svoju prvú zmluvu s tímom Deceuninck Quick-Step podpísal v osemnástich rokoch.

Quick-Step odvtedy s rovnako mladým cyklistom zmluvu nepodpísal, až doteraz. Za belgický tím totiž od polovice budúcej sezóny začne jazdiť 18-ročný Martin Svrček, ktorý sa stane len ôsmym slovenským cyklistom vo World Tour.

Iba dva dni po zverejnení tejto správy Svrček ukázal, že nejde o náhodu. Na majstrovstvách sveta skončil v pretekoch juniorov štvrtý, pričom mu len tesne unikla medaila. Vyrovnal však najlepší slovenský juniorský výsledok Petra Sagana z roku 2007.

Svrčkovo meno v uplynulých dňoch vzbudilo veľký záujem médií aj fanúšikov. Zvyká si tak na väčšiu pozornosť a otázky, či napodobní aj ďalšie Saganove úspechy.

„Som rád, že ma porovnávajú s jazdcom ako on, no určite nie som nový Peter Sagan. Každý z nás je sám sebou,“ hovorí Svrček, s ktorým sa rozprávame pred jeho poslednými pretekmi medzi juniormi.

V nedeľu bude súťažiť na juniorskej verzii slávnej dláždenej klasiky Paríž – Roubaix. Juniori svoje preteky absolvujú pred pretekmi mužov, v ktorých budú hlavnými favoritmi aj Svrčkovi budúci kolegovia z Quick-Stepu.

Pre Svrčka pôjde o prvú skúsenosť s podobnými pretekmi: „Chcem sa počas nich čo najviac naučiť a zažiť si ich atmosféru. Keďže pretekáme pred mužmi, fanúšikovia už budú popri trati, na čo sa veľmi teším.“

Slovenského cyklistu možno o pár rokov uvidíme aj na seniorskom Paríž – Roubaix v drese tímu, ktorý si hovorí vlčia svorka a vo World Tour dlhodobo vyhráva najviac pretekov.

Čaká ho dôležitý polrok

Ak sa pýtate, čím slovenský mladík Quick-Step zaujal, odpoveď má súvis aj s jeho slovami o blížiacich sa pretekoch.

„Pozeral som si predpoveď počasia na nedeľu a malo by pršať. Za normálnych okolností

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie