Denník N

Babiš straší tým, čo Ficovi zabralo v roku 2016

Foto Deník N - Gabriel Kuchta
Foto Deník N – Gabriel Kuchta

Je fascinujúce, ako sa dajú voľby vyhrať vďaka neexistujúcemu problému.

Stredoeurópski populisti sú až smiešne neoriginálni v tom, ako sa snažia udržať si moc. Český premiér Andrej Babiš práve skúša vyhrať ďalšie parlamentné voľby veľmi podobnými trikmi, s akými uspel Robert Fico v roku 2016.

Nejde o to, že od seba nevyhnutne odpisujú. Oni jednoducho vedia, že na ich voličov pobláznených nimi hlásanými bludmi a internetom fungujú tie najväčšie tuposti, a tak ich s neomylnou istotu vyťahujú. Potom to dopadne tak, že sa voľby vyhrávajú vďaka neexistujúcemu problému.

Predseda Smeru mal pred spomínanými voľbami za sebou prehraný súboj s Andrejom Kiskom, ale hlavne množstvo káuz. Babiš síce za prezidenta nekandidoval, ale káuz má aj on dosť. Aby jednu z nich vyžehlil (Čapí hnízdo), de facto dal upratať svojho syna ako nepohodlného svedka mimo dosahu českej polície na Ruskom okupovaný Krym. Okrem toho sa mu podobne ako súčasnej slovenskej vláde vymkla spod kontroly pandémia covidu, na čo doplatili smrťou desaťtisíce ľudí.

Slovom, ideálny recept na volebný prepadák.

Chvíľu to tak aj vyzeralo, Babišovo ANO začalo v prieskumoch padať, ale nie tak dávno nastal zvrat a už znova s prehľadom vedie.

Aby svoje zlyhania Fico ukryl ako Babiš vlastného syna, urobil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie