Denník N

Gyimesi Bugárovi: Robím opak toho, čo robil Most-Híd, treba prejsť z defenzívy do ofenzívy (+ video a podcast)

Predseda hnutia Spolupatričnosť Szabolcs Mózes, poslanec OĽaNO György Gyimesi, moderátor Zoltán Szalay a bývalý predseda SMK a Mosta-Híd Béla Bugár. Foto N - Tomáš Hrivňák
Predseda hnutia Spolupatričnosť Szabolcs Mózes, poslanec OĽaNO György Gyimesi, moderátor Zoltán Szalay a bývalý predseda SMK a Mosta-Híd Béla Bugár. Foto N – Tomáš Hrivňák

Ak bude Aliancia čisto maďarská etnická strana, nikdy sa do parlamentu nedostane, myslí si bývalý predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Komárne a v okolí.

Kým Bratislava nebude dostatočne podporovať Maďarov na Slovensku, nebudú sa na Slovensku cítiť ako doma, zhodli sa šéf hnutia Spolupatričnosť Szabolcs Mózes a poslanec za OĽaNO György Gyimesi na diskusii Denníka N v Komárne v Dome Matice slovenskej.

Diskusia sa konala krátko pred zakladajúcim snemom novej maďarskej strany Aliancia, ktorá bude združovať SMK, Most-Híd a Spolupatričnosť. Po vzniku Aliancie doterajšie strany zaniknú. Šéfa novej strany bude nominovať SMK a stane sa ním pravdepodobne predseda strany Krisztián Forró.

Denník N pozýval na diskusiu aj Forróa, ktorý pozvanie odmietol s tým, že má veľa povinností týkajúcich sa zakladania novej strany. Pred diskusiou už napísal na facebook, že scenár tejto diskusie „prekročil hranicu“, ktorú ešte dokáže tolerovať.

Diskusiu si môžete vypočuť aj ako Pozsonyi podcast.

Záznam diskusie z Komárna: Bugár, Gyimesi a Mózes o Maďaroch, Orbánovi aj o spájaní

Bugár: Tridsať rokov stačilo

Béla Bugár odišiel z politiky po neúspechu v minuloročných parlamentných voľbách. „Tridsať rokov v politike stačilo,“ hovorí teraz.

„Som rád, že nie som v politike,“ dodal a je vraj rád, že mladší členovia Mosta mohli vytvoriť svoju platformu v rámci Aliancie.

Bývalý šéf Mosta tvrdí, že on už do politiky Mosta nezasahuje a nie je poradcom predsedu strany Lászlóa Sólymosa.

Spravodajstvo v maďarčine v Denníku N

Denník N zvažuje projekt spravodajstva v maďarčine, prosím, pomôžte nám vyplnením dotazníka.

A Denník N egy magyar hírrovat elindítását fontolgatja, kérjük, segítsen nekünk a kérdőív kitöltésével.

Gyimesi: Som autentický ako Matovič

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Komárne

Maďarská aliancia

Pozsonyi podcast

Slovensko

Teraz najčítanejšie