Denník N

Nemá nohu, no už 36-krát absolvoval Spartan Race. Chcem motivovať aj zdravých, hovorí Maroš Kudlík

Ako tínedžer sa trikrát liečil na rakovinu. Nohu mu amputovali až po bedrový kĺb. Vlani o barlách prekonal aj 50-kilometrový Ultra Spartan Race.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Komárne a v okolí.

Minulý víkend ste absolvovali preteky v Maďarsku. Aké to bolo?

Dobré. Tridsaťtri prekážok na úseku 21 kilometrov, prevýšenie len 680 metrov. Prekážky sa v rámci pretekov Spartan Race zväčša opakujú alebo sú podobné. Plazili sme sa pod ostnatým drôtom, preliezali a podliezali steny, nosili ťažké bremená.

Súčasťou takýchto pretekov je vždy aj blato? Ako sa ním dá brodiť s barlami?

Blato nie je vždy, ale teraz bolo. Brodili sme sa do pol pása v kanáli s hustým čiernym smradľavým bahnom. Potom som sa celý hodil do jazera, oblečený, aj s barlami.

Boli to barly, ktoré máte aj teraz so sebou? Alebo máte na preteky nejaké špeciálne?

Nie, boli to tieto. Predtým som mal karbónové. Dal som si ich vyrobiť vo firme, ktorá robí komponenty pre lietadlá. Karbón je pevný, ale aj veľmi krehký, takže už sú popraskané. Preto som bol s týmito.

V roku 2002 ste sa ako štrnásťročný ocitli na onkológii. Mali ste šestnásť, keď ste prišli aj o hornú časť nohy. Spomínate si niekedy na to obdobie, alebo ste to vytesnili?

Nevytesnil som to, je dôležité sa o tom rozprávať. Našiel som si hrču, najprv sa ju pokúsili vybrať, potom mi vzali časť nohy, začal som chodiť s protézou do školy. Keď sa choroba vrátila tretíkrát, vzali mi aj celú stehennú kosť. Strávil som veľa času na onkológii a ortopédii v Bratislave.

Keď vám vzali nohu, cítili ste obrovský smútok. Dnes tvrdíte, že to vnímate ako plus. Nehovoríte to len tak?

V tej chvíli to bol len smútok. Keď lekárka prichádzala na izbu, už som vedel, čo mi ide povedať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Komárne

Rozhovory

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie