Denník N

Dokument Schumacher ukazuje aj staré konflikty, no ignoruje niektoré zásadné momenty

„Stopercentná dokonalosť. Dosiahnuť sto percent, to je môj cieľ. Mám takú povahu. S ničím menším sa neuspokojím. Nerád hovorím o svojich kvalitách, pretože by to znelo arogantne. A nerád hovorím o svojich chybách, pretože je vašou úlohou ich nájsť,“ tak znejú úvodné slová Michaela Schumachera v dokumente, ktorý momentálne nájdete na Netflixe.

Michael a jeho brat Ralf vyrastali na motokárovom okruhu, ktorý obhospodarovali ich rodičia. Dokument prináša pohľad na ťažké pomery a finančné problémy, ktoré nútili oboch bratov súťažiť na použitej technike či opotrebovaných gumách. Napriek tomu Michael víťazil.

Jeho bystrosť sa prejavila napríklad pri snahe kvalifikovať sa na motokárové majstrovstvá sveta juniorov v Kerpene v roku 1983. Vzhľadom na nedostatok peňazí sa rozhodol reprezentovať Luxembursko, keďže tam nemal inú konkurenciu a na šampionát sa kvalifikoval bez boja.

Veľmi výraznou a emotívne silnou líniou dokumentu sú vyjadrenia jeho rodinných príslušníkov, spolupracovníkov, manažérov, ale napríklad aj veľkého rivala Miku Häkkinena, ktorého však Schumacher rešpektoval. A ako potvrdzujú slová oboch, tento rešpekt bol vzájomný napriek mnohým treniciam, incidentom a zákulisným ťahom.

Schumacher bol pilot, ktorý fanúšikov rozdeľoval. Môžeme za tým hľadať niektoré jeho manévre či navonok zdanlivo arogantné správanie. Počas necelých dvoch hodín filmu ho však rodina a priatelia označujú za milujúceho, oddaného, ale aj plachého človeka, ktorý nemal rád rozruch a k telu si pripúšťal iba tých ľudí, ktorí si zaslúžili jeho dôveru.

Len málo sa hovorilo o jeho filantropických aktivitách. Jeho niekdajší šéf vo Ferrari a aktuálne prezident Medzinárodnej automobilovej federácie Jean Todt povedal, že Schumachera zaujímali len preteky a že nemal rád veľké davy a médiá.

Po dojemnom úvode sledujeme Schumacherovu premiéru v F1 počas Veľkej ceny Belgicka 1991 na okruhu v Spa. Šancu mu dal Eddie Jordan, ktorý narýchlo potreboval náhradu za Bertranda Gachota, ktorý sa v dokumente nespomína.

Ten sa ešte koncom roku 1990 v Londýne dostal do konfliktu s tamojším taxikárom, proti ktorému použil slzotvorný plyn. Keďže ten bol v tom čase v Spojenom kráľovstve zakázaný, Gachota odsúdili na osemnásť mesiacov väzenia. Napokon si v cele odsedel dva mesiace, ale aj to stačilo na Schumacherov debut.

Schumacher už vo svojej prvej kvalifikácii obsadil siedme miesto. Ktovie, ako by to bolo dopadlo v pretekoch, nebyť poruchy hneď v úvode. Ešte zaujímavejší je pohľad na to, ako sa tímy o Schumachera začali biť. Jordan si ho chcel udržať, ale on už o dva týždne v Taliansku jazdil za Benetton – tím, ktorý nepatril medzi „veľké“, no bol o to ambicióznejší a pod vedením Flavia Briatoreho túžil po úspechoch.

V tomto texte sa dozviete:

  • čo povedal Senna Schumacherovi po ich prvej vzájomnej kolízii,
  • ako sa Schumacher vyrovnával so Sennovou smrťou,
  • že tím Benetton čelil pri prvom Schumacherovom titule vážnemu obvineniu z podvodu,
  • kedy a prečo sa chcel Schumacher biť s Coulthardom,
  • ako vyzerá cesta k jeho uzdraveniu.

Osudová naháňačka so Sennom

Nie je tajomstvom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Formula 1

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie