Denník N

Covidová mapa v Poľsku: Tam, kde volili PiS, je zaočkovanosť nízka

Ľudia v Gdansku majú pocit, že pandémia sa pre nich vďaka vysokej zaočkovanosti už skončila. Foto - Kuba Loginow
Ľudia v Gdansku majú pocit, že pandémia sa pre nich vďaka vysokej zaočkovanosti už skončila. Foto – Kuba Loginow

V Poľsku je vyššia zaočkovanosť ako na Slovensku. Jedným z dôvodov je fakt, že okrem jednej strany nikto v parlamente očkovanie nespochybňuje.

Poľské ministerstvo zdravotníctva oficiálne vyhlásilo, že v krajine začala štvrtá vlna pandémie, pretože denný počet nových nakazených je už vyšší ako tisíc (Poľsko je sedemkrát ľudnatejšie ako Slovensko). Na severe krajiny však ešte pandémiu necítiť.

Obrovská metropola Trojmesto s viac ako miliónom obyvateľov, čiže Gdansk, Sopot a Gdyňa, majú vysoký počet zaočkovaných a zatiaľ žijú normálne. Deltu tu nikto nerieši a ľudia majú pocit, že opatrenia sa už nevrátia.

Viac zaočkovaných ako na Slovensku

V Poľsku sa plne zaočkovalo 52,1 percenta obyvateľov (na Slovensku 44,8 percenta). Sú tu však veľké regionálne rozdiely. V juhovýchodných regiónoch Poľska je zaočkovanosť nízka, v severozápadných a vo Varšave vysoká.

Kým v Pomoransku je zaočkovaných 49,3 percenta ľudí, v Malopoľsku, kam patrí Krakov, Zakopané a Nový Targ, je to 43,5 percenta. Ešte menej je to v juhovýchodnom Podkarpatsku, čiže v regióne, ktorý je severným susedom Prešovského kraja, kam patrí Rzeszów, Przemyśl, Jasło aj Sanok. Tam sa zaočkovalo iba 35 percent ľudí.

Percento plne zaočkovanej populácie v okolitých krajinách a priemer EÚ. Zdroj – Our World in Data

Ešte zaujímavejšie to vyzerá, keď sa pozrieme na zaočkovanosť v okresoch. V poľštine sa okres volá powiat a poľské powiaty sú takmer to isté, čo slovenské okresy (podobne veľké), rozdiel je iba v tom, že majú samosprávnu funkciu (volia sa poslanci okresu vo voľbách a potom okresní poslanci zvolia prednostu okresu).

V Poľsku boli podobne ako na Slovensku epidemiologické opatrenia rozdelené práve podľa powiatov. Zatiaľ platia veľmi liberálne všeobecné opatrenia (rúško v interiéri a hromadnej doprave a to je prakticky všetko), no ak sa opatrenia v októbri vrátia, zrejme bude obnovené rozdelenie Poľska na zelené, žlté aj červené okresy.

Tatranský okres (Zakopané, Kościelisko, Bukowina) má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie