Denník N

Prvé maďarské opozičné primárky vyhrala nominantka expremiéra Gyurcsánya, v druhom kole ju môže poraziť primátor Budapešti

Predseda Demokratickej koalície a bývalý premiér Ferenc Gyurcsány so svojou manželkou Klárou Dobrevovou po eurovoľbách v roku 2019. Foto - TASR
Predseda Demokratickej koalície a bývalý premiér Ferenc Gyurcsány so svojou manželkou Klárou Dobrevovou po eurovoľbách v roku 2019. Foto – TASR

Podľa prvého kola opozičných primárok by sa vyzývateľkou Viktora Orbána v budúcoročných voľbách stala Klára Dobrevová – europoslankyňa a manželka expremiéra Gyurcsánya. Zúčastnilo sa na nich prekvapivo veľa ľudí, čo zarazilo aj Fidesz.

Klára Dobrevová získala v prvých maďarských primárkach 214 319 hlasov, čo jej však nestačilo na dosiahnutie nadpolovičnej väčšiny.

Bude sa preto konať aj druhé kolo, do ktorého sa dostali aj primátor Budapešti Gergely Karácsony so 168 396 hlasmi a primátor mesta Hódmezővásárhely Péter Márki-Zay so 125 944 hlasmi.

Karácsony a Márki-Zay už oznámili, že v druhom kole sa niektorý z nich vzdá v prospech druhého, definitívne víťazstvo Kláry Dobrevovej teda vôbec nie je isté.

Šesť maďarských opozičných strán kandiduje v budúcoročných parlamentných voľbách spolu proti Fideszu Viktora Orbána. Opozičné strany sa takto spojili prvýkrát a v prvom kole primárok sa rozhodovalo aj o ich spoločných kandidátoch na poslancov v 106 volebných obvodoch.

V najviac volebných obvodoch (32) vyhrala aj strana Ferenca Gyurcsánya, po nej nasledujú Jobbik (29), Maďarská socialistická strana (MSZP, 18), liberálne hnutie Momentum (15), ľavicovo-zelená strana Párbeszéd (7) a aj ľavicovo-zelená strana LMP (5).

Do najmenších obcí sa nedostali

V prvom kole primárok, ktoré sa konalo od 18. do 28. septembra, sa odovzdalo 616 512 platných hlasov.

S takouto vysokou účasťou opozičné strany vôbec nepočítali, pred primárkami tvrdili, že ak príde 350-tisíc voličov, bude to veľký úspech. „Primárky ukázali, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie