Denník N

Český týždeň: Časy, keď sa chcel Babiš zapáčiť Macronovi, sú preč. Týždeň pred voľbami privítal Orbána

Andrej Babiš privítal v Česku Viktora Orbána. Foto – TASR/AP
Andrej Babiš privítal v Česku Viktora Orbána. Foto – TASR/AP

Na tlačovku Babiša s Orbánom sa vybraní novinári nedostali. Televízne predvolebné debaty sú pre divákov ťažkým sústom. Piráti a Starostovia by najradšej zabudli na výroky svojho kandidáta na ministra zdravotníctva o vakcínach.

Prinášame pravidelný piatkový český newsfilter – zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa v Česku za uplynulý týždeň stalo. Udalosti vybral a zhrnul reportér českého Deníka N Kirill Ščeblykin.

1. Orbán na návšteve

Bývali časy, keď sa Andrej Babiš nerád nechával fotiť s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. No chvíle, keď chcel český premiér zapôsobiť predovšetkým na Emmanuela Macrona a ďalších západných lídrov, sú, zdá sa, definitívne preč.

Andrej Babiš vzal Orbána so sebou na kampaň do Ústeckého kraja v severných Čechách, kde premiér kandiduje. Pozvanie Orbána, ktorý vo svojej krajine obmedzuje slobodu médií, ničí právny štát a vedie antisemitské kampane proti svojmu mecenášovi z mladosti Georgeovi Sorosovi, sa skvele dopĺňa s Babišovou kampaňou.

Andrej Babiš niekoľkokrát zopakoval, že sú s Orbánom priatelia, a predniesol aj jeden nekoherentný prejav, kde po boku trpezlivo vyčkávajúceho maďarského premiéra skákal od lykožrútov k 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Koronavírus

    Viktor Orbán

    Svet

    Teraz najčítanejšie