Denník N

V priateľskom zápase vbehol na ihrisko a dostal červenú. Mourinho v Ríme zostáva sám sebou, fanúšikovia ho zbožňujú

José Mourinho na lavičke AS Rím. Foto - TASR/AP
José Mourinho na lavičke AS Rím. Foto – TASR/AP

Keď sa José Mourinho v lete stal novým trénerom AS Rím, uisťoval, že ho prilákal dlhodobý projekt. Žiaden zo svojich doterajších klubov pritom netrénoval dlhšie než tri roky – v lepšom prípade stihol odísť v správnom čase, v horšom až po tom, ako rozvrátil kabínu a znepriatelil si hráčov.

Berúc do úvahy skúsenosti z jeho posledných pôsobísk – Manchestru United a Tottenhamu –, rovnaký scenár sa môže časom zopakovať, no momentálne je AS Rím vo fáze, keď príchod Mourinha pôsobí ako príjemné osvieženie a začiatok novej éry.

Po príchode do Ríma ho vítali davy fanúšikov a pouličný umelec Harry Greb ho vyobrazil na ikonickom skútri Vespa, na ktorom sa Mourinho vozil v okolí tréningového areálu.

Klubu, ktorý skončil vlani v Serii A až na 7. mieste, sa na začiatku sezóny darí. V lige vyhral štyri zo šiestich zápasov a v tabuľke je na štvrtom mieste. V Európskej konferenčnej lige je AS Rím po dvoch zápasoch na čele skupiny so skóre 8:1.

Mourinha v rozhovore pre La Gazzetta dello Sport pochválila aj legenda klubu Francesco Totti: „Je neuveriteľné, že si vybral náš klub. Veľa toho vyhral, je skvelým motivátorom a prekvapilo ma, ako rýchlo sa zladil s miestnym prostredím. Každého bráni vlastným telom, vystupuje ako bleskozvod. A práve to môže byť v meste ako Rím rozhodujúce.“

Príjemným prekvapením je herný prejav tímu, ktorý je na Mourinha nečakane pozerateľný. AS strelilo v talianskej lige štrnásť gólov, čo je štvrtý najvyšší počet.

Objav letného Eura – ofenzívny wingback Leonardo Spinazzola – sa tak zatiaľ nemusí báť, že keď sa zotaví z dlhodobého zranenia achilovky, bude musieť na ihrisku len brániť v hlbokom bloku.

Pustite ma pred médiá

Mourinho si čas v Ríme dosiaľ viditeľne užíva a už viackrát stihol presvedčiť, že aj v novom klube zostáva sám sebou. Po minulotýždňovej prehre 2:3 s rivalom Laziom sa rozhodol, že hráčov nepustí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie