Denník N

Zvláda ministerstvo zdravotníctva pandémiu? S Lengvarským sa to zlepšilo, hovoria experti (anketa)

Tretia vlna epidémie koronavírusu sa na Slovensku prejavuje rastúcimi počtami nových prípadov, hospitalizovaných pacientov i obetí covidu. Každým týždňom pribúdajú okresy, v ktorých sa sprísňujú protiepidemické obmedzenia.

Naopak, zaočkovanosť rastie veľmi pomaly a zaostávanie Slovenska za vyspelým svetom sa prehlbuje.

V tejto situácii sme sa spýtali odborníkov – lekárov a analytikov –, ako podľa nich ministerstvo zdravotníctva zvláda riadenie počas tretej vlny pandémie.

Otázky:

  1.  Zvláda podľa vás ministerstvo zdravotníctva manažovanie a vedenie pandémie?
  2.  Čo hodnotíte ako najlepšie na postupe ministerstva?
  3.  Čo by malo robiť ministerstvo inak?

Peter Visolajský,
lekár, šéf Lekárskeho odborového združenia

1. Dnes na posúdenie zvládania pandémie máme už jasný parameter, ktorým je percento zaočkovanej populácie. To číslo hovorí jasne, sme na chvoste rebríčka krajín Európskej únie.

V krajinách, ktoré zvládajú pandémiu dobre a ktoré majú dnes zaočkovanú veľkú väčšinu populácie, v tomto čase zrušili väčšinu protiepidemických opatrení, pretože ich ľudí už chráni imunita a nie opatrenia. U nás zatiaľ zo dňa na deň tmavnú farby covid automatu.

2. Hoci by sa nám to v bežnej spoločnosti zdalo normálne, treba oceniť, že pán minister Lengvarský viac pustil k slovu a k rozhodovaniu odborníkov a vedcov.

3. Nedostatočný počet zaočkovaných ľudí a predovšetkým nízka, len 50-percentná zaočkovanosť seniorov nad 80 rokov sú do veľkej miery spôsobené tým, že obvodní lekári nedostali jasné inštrukcie na očkovanie, napríklad v ktorých prípadoch je očkovanie indikované a v ktorých nie. Vo svojej praxi sa denne stretávam s tým, že pre neopodstatnené obavy obvodní lekári veľmi často očkovanie pacientom neodporúčajú. Takisto neboli vytvorené podmienky ani dostatočné pozitívne motivujúce stimuly, aby sa očkovanie cez obvodných lekárov naplno rozbehlo. Ak sa pozrieme, ako je zabezpečované očkovanie v úspešných krajinách, tak v porovnaní so Slovenskom vidíme, že rozdiel z väčšej časti spôsobuje práve chýbajúce očkovanie u obvodných lekárov.

Pri nízkej zaočkovanosti ľudí starších ako 80 rokov sa totiž nedá vyhovárať na antivaxerov. Mimochodom, skúsenosti s odmietaním povinného očkovania detí proti 11 detským chorobám hovoria, že najviac antivaxerov je práve v Bratislave – ale tam je dnes paradoxne najvyššia zaočkovanosť proti covidu.

Ivan Bošňák,
Dáta bez pátosu, asistent poslanca SaS

1. Od vlády očakávame na rozdiel od veľmi zlých skúseností z minulého roka hlavne pokojnú a racionálnu komunikáciu o prijímaných krokoch, ktoré riadia boj s pandémiou a dotknú sa života občanov. Od nástupu nového premiéra a hlavne nového ministra zdravotníctva s dnes už novým tímom sme sa dočkali nového covid automatu, ktorý bol k septembru pre dobro občanov upravený.

Išlo o nezapočítavanie detí plnou výškou, došlo k skráteniu karantény v školách, k možnosti prerušiť ju PCR testom, došlo aj k uvoľneniu režimu na hraniciach a sme na ceste k bezrúškovému vyučovaniu. Nastavovanie farieb okresov je skôr mierne a veľmi jasne odôvodnené, voľnú ruku dostali regionálni hygienici a hlavného hygienika na tlačovkách vymenili analytici. Všetky tieto signály hodnotím veľmi pozitívne.

Ale vláda sa dostatočne nevenuje zmierňovaniu dôsledkov pandémie u tých, ktorých postupne obmedzenia zasahujú. Ide o nedostatočnú výšku PN a OČR pri izolácii malých detí a ich rodičov, kde by sme ocenili návrat na 80 percent hrubej mzdy.

Rovnako sa vláda vôbec nevenuje odmenám pre pracovníkov v prvých líniách, kde stačí odkopírovať schémy z Českej republiky a motivovať pracovníkov príplatkom približne 10 eur na hodinu. Vláda a hlavne minister financií neboli schopní vysvetliť, aké kroky robia pri využívaní rezervy na deltu, ktorá bola v máji schválená v rozpočte. Zdá sa nám, že vláda v tomto nekomunikuje ako tím a, bohužiaľ, premiér nie je tou osobou, ktorá by rozdávala úlohy ministrom. Nakoniec, je pochopiteľné, že nerozdáva úlohy, lebo nerozdáva ani karty.

Financie nie sú v dobrých rukách. Ale o to lepší pocit máme z

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Vladimír Lengvarský

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie