Denník N

Pfizer znižuje šírenie delty o skoro 40 percent. Zaočkovaní šíria vírus kratšie, ak sa infikujú

Ilustračné foto – Matteo Jorjoson/unsplash.com
Ilustračné foto – Matteo Jorjoson/unsplash.com

Nie, zaočkované osoby nešíria koronavírus rovnako ako nezaočkované.

Sociálnymi sieťami sa aj na Slovensku opakovane šíria fámy, že zaočkované osoby šíria koronavírus rovnako ako tie nezaočkované.

Nie je to pravda. „Vyjasnime si niečo – zaočkované osoby nešíria koronavírus rovnako ako nezaočkované. Aj v Spojených štátoch, kde je viac ako polovica populácie plne zaočkovaná, pripadá drvivá väčšina šírenia na nezaočkovaných,“ napísal minulý týždeň pre Atlantic lekár Craig Spencer z Kolumbijskej univerzity v New Yorku.

Po zverejnení uvedeného novinového článku vyšiel tento týždeň preprint odborníkov z Oxfordskej univerzity a ich kolegov, ktorí na údajoch zo Spojeného kráľovstva ukázali, že po variante alfa znižuje očkovanie aj šírenie variantu delta. Tento kmeň momentálne dominuje, a to aj na Slovensku.

Keďže štúdia nebola ešte recenzovaná, treba k nej pristupovať s rezervou. Oxfordská univerzita je však zárukou kvality, preto v tomto článku preprint spomenieme.

Rola amerického CDC

K chaosu okolo témy šírenia SARS-CoV-2 výrazným spôsobom prispelo aj americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Na jar sa ústami svojej riaditeľky Rochelle Walenskej vyjadrilo, že „zaočkovaní ľudia neprenášajú vírus“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie