Denník N

Súd oslobodil policajta, ktorý bil chlapcov v aute

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Proces s jedným z desiatich košických policajtov z kauzy týrania chlapcov sa viedol samostatne.

Košickí policajti pred piatimi rokmi bili, nútili vyzliecť sa donaha a vzájomne sa fackovať rómskych chlapcov. Všetko si na policajnej stanici natáčali na mobilný telefón.

Počas vyšetrovania tohto prípadu sa ukázalo, že policajt Július C. chlapcov vo veku od desať do 16 rokov bil už v služobnom aute, keď ich prevážali na stanicu Košice Juh. Chlapci z Luniku IX mali okradnúť a zraniť staršiu ženu.

Bývalého policajta Júliusa C. košický súd oslobodil z obvinenia z týrania v aute. Naďalej je obžalovaný spolu s ďalšími deviatimi expolicajtmi  zo zneužitia právomocí verejného činiteľa pre týranie detí na stanici.

„Podľa názoru súdu nebol skutok trestným činom, bližšie dôvody uvedie v písomnom rozhodnutí, ktoré nám zatiaľ nebolo doručené,“ povedala pre Denník N právna zástupkyňa poškodených Vanda Durbáková  z Poradne pre občianske a ľudské práva.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, prokurátorka sa odvolala.

Vtedajší policajný prezident Ján Packa po zverejnení videa odsúdil konanie policajtov a žiadal ich okamžité prepustenie.

„Rozhodnutie súdu nám neprináleží komentovať,“ reagovala policajná hovorkyňa Andrea Dobiášová na rozsudok.

„Aj v súčasnosti dokumentujeme prípady policajného násilia na Rómoch, faktom je, že len takéto prípady skončia pred súdom, drvivá väčšina je pozastavená už v prípravnom konaní vyšetrovateľom,“ upozornila Durbáková.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie