Denník N

Berú si úver a podpísali zmluvu na 25 rokov. Trojica mladých ľudí v Piešťanoch rozbieha kreatívne centrum

Palo Pilař, Dominika Rusnáková a Peter Dvorský, zakladatelia piešťanskej ARTY. Foto N - Vladimír Šimíček
Palo Pilař, Dominika Rusnáková a Peter Dvorský, zakladatelia piešťanskej ARTY. Foto N – Vladimír Šimíček

Budova bývalej fabriky na cukrovinky, ktorá patrí trnavskej župe, bola dlho prázdna. Bude z nej kultúrno-kreatívne centrum Arta.

Keď v roku 2019 urbanistka Milota Sidorová a špecialistka na participatívne plánovanie Zuzana Žurkinová zisťovali, ako na Slovensku vznikajú nezávislé kultúrne (a kreatívne) centrá, niektoré z odpovedí boli až zarážajúco rovnaké.

V rámci prieskumu, ktorý je súčasťou knihy Nepredať! Zveľadiť!, oslovili dvadsať existujúcich nezávislých kultúrnych centier, ktoré fungujú v kedysi dlhodobo nevyužívaných priestoroch. Až v devätnástich prípadoch išlo o iniciatívu „zdola“.

Prvýkrát sa to stalo pred takmer tridsiatimi rokmi v Žiline, keď partia ľudí okolo Stanice získala do 30-ročného prenájmu budovu od železníc a premenila ju na kultúrne centrum. Stalo sa to v Košiciach, kde sa z bývalej tabakovej továrne stala Tabačka, stalo sa to v Rožňave, v Banskej Štiavnici aj v Bátovciach.

A je fascinujúce, že sa to deje znova. Tentoraz v Piešťanoch, kde z bývalej fabriky na cukrovinky vzniká kultúrno-kreatívne centrum Arta.

Arta v Piešťanoch: historická budova na Teplickej ulici, z ktorej vedie vchod do súčasnej galérie a Ateliéru voľnej tvorby. Foto N – Vladimír Šimíček
Časť priestorov historickej budovy už prešla rekonštrukciou. Momentálne tu prebieha výstava ilustrátorky Alice Kucharovič. Foto N – Vladimír Šimíček
Areál Arty od Kollárovej ulice s átriom počas koncertu. Foto – Juraj Sedlák
Okrúhle okno slúžilo majiteľom a hlavnému majstrovi, aby mali dohľad nad prácou zamestnancov. Foto N – Vladimír Šimíček
Stará jedáleň, ktorú Arta využíva na premietania, diskusie či prednášky. Foto – Daniel Dvorský
Koncert kapely LUVVER v Arte, august 2021. Foto – Daniel Dvorský

Z Piešťan do Bratislavy a späť

„Na malé mestá sa stále pozeráme tak, že v nich nikto z kreatívnej komunity nie je. Ale to nie je pravda,“ hovorí Dominika Rusnáková. Aj v Piešťanoch je podľa nej veľa dizajnérov a malých lokálnych značiek, akurát o nich často nevedia ani miestni, lebo väčšinou robia z domu alebo z nejakej malej kancelárie zašitej v uličkách. „Tí, ktorí nenájdu zázemie alebo možnosť posunúť sa ďalej, odchádzajú. Prečo by tu mali ostať?“

Sama je toho príkladom. Z Piešťan

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie