Denník N

Za úplatky vynášal informácie z policajnej inšpekcie. Jej bývalého šéfa Adriána Szabóa odsúdili

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Od bývalého šéfa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka dostával peniaze aj drahú elektroniku. S prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú súd schválil.

Adrián Szabó viedol Úrad inšpekčnej služby, ktorého hlavnou úlohou je vyšetrovať zlyhania policajtov. V polícii pracoval dvadsať rokov a v začiatkoch kariéry sa podieľal aj na odhaľovaní korupcie. V pondelok ho Špecializovaný trestný súd odsúdil za to, že bral opakovane úplatky za vynášanie citlivých informácií – okrem hotovosti aj drahé mobily a televízor.

Keď ho Národná kriminálna agentúra začiatkom júna obvinila, Szabó vyhlasoval, že je nevinný. Zmenilo sa to až potom, ako ho Najvyšší súd v polovici júna vzal do väzby. Po vyše dvoch mesiacoch prišla z väzenia informácia, že sa priznal a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste.

V pondelok súd „s pokorou“ žiadal, aby ju odsúhlasil.

Sudkyňa Ružena Sabová návrh dohody napokon schválila, i keď mala výhrady ku kvalifikácii skutku, z ktorého bol Szabó obvinený. Domnieva sa totiž, že v jeho prípade ide o viacčinný súbeh zločinu prijímania úplatku a zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Výšku trestu však nenavrhla zmeniť. Obhajoba aj prokuratúra preto s prekvalifikovaním súhlasili.

Za úplatky v hodnote zhruba

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie