Denník N

Noblesný pán, ktorý vie buchnúť po stole. Petr Fiala je novým českým premiérom

Fiala počas kampane v Pardubiciach. Foto - Gabriel Kuchta, Deník N
Fiala počas kampane v Pardubiciach. Foto – Gabriel Kuchta, Deník N

Aktualizované 28. 11. Predseda ODS o sebe hovorí, že je intelektuál a konzervatívec, ktorý obdivuje Jamesa Bonda a počúva džez. Zároveň patrí k menej čitateľným politikom, ktorí príliš nedávajú najavo emócie. Český Deník N v predvolebnom profile približuje životnú cestu a osobnosť premiérskeho kandidáta koalície Spolu. V nej sú okrem ODS aj TOP 09 a KDU-ČSL.

Pri divadle v Pardubiciach prebieha klasické predvolebné popoludnie. Na námestí je modrý stan, pod guľášom horí oheň a do toho hrá kapela. Po viac ako hodine prichádza predseda ODS. Sprevádza ho tajomník František Cerha, ktorý s Fialom chodí po predvolebnom Česku.

Petr Fiala nezačína prejavom. Namiesto toho ide na prechádzku pardubickým centrom. Spolu s ním sa do pohybu dáva aj skupina kandidátov, dobrovoľníkov a priaznivcov, ktorí doteraz postávali na námestí.

Fiala pri oslovovaní voličov vždy postupuje rovnako: okoloidúcich pozdraví, ponúkne im volebné noviny, leták s krížovkou a pero s logom Spolu. Niektorí vyzerajú prekvapene, iní dajú najavo, že sa rozprávať nechcú. Fiala si to napriek tomu užíva.

„Mám rád kontaktnú kampaň. Počas pandémie som bol dosť nešťastný z toho, že sme ju nemohli robiť,“ vraví predseda ODS reportérovi Deníka N.

Rozhovor v tom momente preruší sedemdesiatnik v ružovom kabáte s českou vlajočkou na chlopni a džezovou čapicou. Chce podpis na materiály, ktoré rozdáva koalícia Spolu. „Ďakujem, pán Fiala, som vaším fanúšikom,“ vraví senior, pre ktorého je vraj kľúčové, aby sa skončila éra Andreja Babiša.

„Nikdy som nezažil toľko pozitívnych reakcií,“ pokračuje Fiala. „V minulosti niektorí ľudia vraveli: ‚No dobre, ja by som vás volil, ale…‘ Teraz väčšina z nich vraví: ‚Ste nádej, máte môj hlas. Vyžeňte Babiša.‘

Tridsiatnička Nela, ktorá sa dá do reči s Fialom, vraví, že predseda ODS je autentický a má zdravé názory. Páči sa jej aj jeho štýl a kultúra vystupovania, ktorú si dokáže udržať aj počas konfliktov s oponentmi.

Vplyv meštianskej rodiny

Nudný a bez emócií. Práve tieto prívlastky sa pri Fialovi spomínajú asi najčastejšie. Bývalý rektor Masarykovej univerzite v Brne je na čele občianskych demokratov už sedem rokov, no aj naďalej si stráži to, ako vystupuje na verejnosti. Emócie pri tom často nevyužíva, a preto môže na mnohých ľudí pôsobiť odmerane a stroho. Najmä v porovnaní s Andrejom Babišom, ktorý je často impulzívny.

Aký je mimo záberov kamier prvý profesor politológie v Česku a aké vlastnosti a schopnosti ponúka na pozíciu premiéra?

Fiala vo svojej knihe Petr Fiala od A do Z píše, že keď bol malý, chcel vyrábať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Petr Fiala

Svet

Teraz najčítanejšie