Denník N

Líder Pirátov Bartoš: Babiš nemá rešpekt k nikomu, nechcem žiť v krajine, kde sa ľudia boja

Foto - Gabriel Kuchta, Deník N
Foto – Gabriel Kuchta, Deník N

Líder koalície Pirátov a STAN-u Ivan Bartoš dúfa, že Miloš Zeman si rozmyslí svoj plán poveriť víťaza volieb zostavením vlády a držať pri moci kabinet bez dôvery tak dlho, ako to len pôjde. Dôvod? Zeman má podľa Bartoša Českú republiku rád a nenechá ju v čase predsedníctva v Rade EÚ v takejto situácii.

V rozhovore pre český Deník N šéf Pirátov navyše tvrdí, že s Babišom jeho koalícia nepôjde do vlády ani v prípade, že by tak mohli zastaviť nástup extrémistov k moci.

Nemyslíte si, že vám voľby tak trochu pokazil Miroslav Kalousek?

Vôbec netuším, prečo by to tak malo byť.

Kalousek bol pre Andreja Babiša vždy nepriateľom číslo jeden. Za všetko mohol Kalousek. Ten však ohlásil odchod z politiky a zrazu ste sa stali hlavným zlom vy a váš Pirátostan.

Andrej Babiš si svoj terč zvolil logicky, pretože veľká časť jeho kampane bola namierená proti Pirátom. Na Starostov zabúdal. Teraz už je to Pirátostan, už ich k nám pridal. Bol to dôsledok pomerne vysokých čísel, ktoré sme mali v prieskumoch, keď sme ohlásili koalíciu so Starostami. Vtedy Babiš v priamom prenose v poslaneckej snemovni pri rokovaní o dôvere vláde pustil do sveta jednu z najväčších lží, ktorú historicky vymyslel Tomio Okamura – Bartoš vraj niekde povedal, že keď máte byt 3 + 1, nasťahuje vám tam migranta. Tým Babiš začal vojnu. My sme podali trestné oznámenie, pretože tým straší ľudí.

Faktom je, že ľudia sa vás boja, a dôvodom je presne to, čo ste spomenuli. Jednoducho to zafungovalo. Čo sa s tým dá robiť?

V regiónoch som stretol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie