Denník N

Jeden vynikajúci film a niekoľko nezodpovedaných otázok

Peter Ondrejička a Noel Czuczor vo filme Správa. Foto - sprava.sk
Peter Ondrejička a Noel Czuczor vo filme Správa. Foto – sprava.sk

Peter Bebjak skvelo sfilmoval útek z Osvienčimu, ale príbeh sa neskončil tam, kde film o ňom.

Autor je psychiater

V apríli 1944 sa dvom mladým slovenským židom, Alfrédovi Wetzlerovi a Rudolfovi Vrbovi, napriek mimoriadne ťažkým okolnostiam podarilo utiecť z koncentračného tábora v Osvienčime. Z tábora sa cez ostnatý drôt podarilo uniknúť len niekoľkým zajatcom, no väčšinu vojaci SS krátko po úteku chytili. Vrba a Wetzler sa napriek tomu pokúsili o nemožné. Pod to, že prešli cez rozum strážam a dostali sa až do Žiliny, sa nepodpísala len ich túžba po slobode, ale najmä „vyššia“ motivácia. Nešlo totiž o štandardný útek!

Keď sa Hitler dozvedel, že Horthy a jeho najbližší poradcovia uvažujú o „odskočení“ z vojny, nemecké oddiely 19. marca 1944 obsadili Maďarsko. Okupácia mala existenciálny význam najmä pre maďarských židov. Z krajiny sa totiž do marca 1944 masovo nedeportovalo a maďarskí židia až do konca verili, že regent ich pred Hitlerom ochráni.

Lenže po 19. marci prišiel do Budapešti hlavný koordinátor židovskej otázky Adolf Eichmann, čo bol veľmi vážny signál. Medzičasom sa začali neobyčajné prípravy aj v Osvienčime a esesáci sa ani veľmi netajili, že do tábora čoskoro príde aj maďarský guláš (klobása?).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie