Denník N

Príbuzného exministra Žigu podozrievajú, že na úplatkoch vyplatil 175-tisíc eur

Ilustrácia N - Hedviga Gutierrez
Ilustrácia N – Hedviga Gutierrez

Štefan Žiga skončil vo väzbe. Z uznesenia o jeho vzatí do väzby vyplýva, že príbuzný exministra a poslanca Hlasu Petra Žigu roky podplácal šéfa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka. Úplatok vraj dostal aj šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó.

Bol podozrivý z karuselových podvodov, no vďaka peniazom si ho nevšímali. Vyšetrovatelia podozrievajú Štefana Žigu, že si dlhé roky kupoval na polícii beztrestnosť. Od roku 2016 ho údajne stála 175-tisíc eur. Toľko vraj za tie roky vyplatil na úplatkoch.

Vyplýva to z uznesenia sudcu pre prípravné konanie Jána Hrubalu zo Špecializovaného trestného súdu, ktorý pred vyše týždňom rozhodol, že obvinený Žiga bude stíhaný vo väzbe.

Dôvodom boli obavy, že by pokračoval v trestnej činnosti a zároveň aj maril vyšetrovanie. Dostal teda aj najprísnejšiu kolúznu väzbu, ktorá v jeho prípade môže trvať najviac päť mesiacov.

Žiga je príbuzným poslanca Hlasu a exministra hospodárstva Petra Žigu, ktorý je tiež obvinený z korupcie, stíhajú ho však na slobode.

NAKA už dlhšie vyšetruje prípad korupcie, kde je obvinený Norbert Bödör za to, že zaplatil úplatok 50-tisíc eur bývalému riaditeľovi Národnej jednotky finančnej polície Bernardovi Slobodníkovi, aby Štefana Žigu nevyšetrovali. Vybavoval to údajne aj exminister. Štefan Žiga je synom jeho bratranca.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie