Denník N

Kandidát na českého premiéra Fiala: Nie sme blázni, aby sme šli do vlády s Babišom. Zemana donútime dodržiavať pravidlá

Petr Fiala. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Petr Fiala. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Politológ, univerzitný profesor a predseda ODS Petr Fiala je v nadchádzajúcich českých parlamentných voľbách lídrom koalície Spolu, ktorú okrem ODS tvoria aj strany TOP 09 a KDU-ČSL. Fiala je číslom jeden na spoločnej kandidátke a potenciálnym premiérom.

V rozhovore pre český Deník N hovorí, že ODS je v názore na spoluprácu s ANO jednotná a vylučuje ju. Andrej Babiš dá podľa neho aj tak prednosť vláde s extrémistami.

„Ak čísla vyjdú tak, že Andrej Babiš bude môcť zostaviť koalíciu s SPD a komunistami, urobí to,“ tvrdí Fiala.

Keď sme spolu v tejto kancelárii sedeli pred necelým rokom a pol, s istotou v hlase ste mi hovorili, že vyhráte voľby a budete premiérom. Ste si tým stále rovnako istý?

Je to jasné, s tým do týchto volieb ideme. Sme v parlamentnej demokracii, takže jedna vec je vyhrať voľby, ale potom to ešte musí vyjsť tak, aby sa dala zostaviť koalícia. Jedine vtedy môžete byť premiérom.

Ale to, že vyhráme voľby, je teraz asi pravdepodobnejšie, než keď sme spolu hovorili naposledy. Ak sa nám aj v posledných dňoch podarí využiť náš potenciál a obrovskú nádej, ktorú do nás ľudia vkladajú, môžeme to dokázať.

Takým optimizmom ma prekvapujete. Nech sa deje, čo sa deje, Andrejovi Babišovi sa vrátili preferencie k približne tridsiatim percentám. 

Ako asi viete, na tie preferencie sa veľmi nehrám. Ak to niekoho baví, nech sa tým zaoberá, ale nezodpovedajú volebným výsledkom. Ja mám, samozrejme, k dispozícii výskumy, ktoré si nechávame robiť my.

Čo z nich vyplýva?

To, čo vám hovorím. Týmto prieskumom verím omnoho viac a naozaj sa nebudem trápiť výskumami agentúr, ktoré v minulých voľbách nedokázali odhadnúť výsledok. Všeobecne sú však voľby jediným prieskumom verejnej mienky, ktorý ma zaujíma.

Tomu úplne rozumiem. Iba ste ma zaskočili, že máte prieskumy, ktoré tvrdia, že koalícia Spolu vyhrá voľby. Kto bude druhý?

Povedal som, že vyhráme voľby, že ma prieskumy nezaujímajú a že podľa mojich prieskumov je to možné. To je všetko. A poviem vám o jednom prieskume, ak by ste chceli.

Budem rada. 

Je to prieskum

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Petr Fiala

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie