Denník N

Babiš musí vysvetliť svoj offshorový pingpong za stámilióny

Andrej Babiš. Foto - TASR/AP
Andrej Babiš. Foto – TASR/AP

Transakcia, akú vykonal v roku 2009 súčasný český premiér, nedáva žiadny zmysel, a to nielen z pohľadu bežného smrteľníka.

Autor je komentátor českého Deníka N

Andrej Babiš má problém. Lepšie povedané – mal by ho, keby bol politikom v krajine, kde prevládajú štandardné mechanizmy demokracie a zdravej politickej kultúry. V takej krajine by do 48 hodín od odhalenia, s ktorým prišiel portál Investigace, politikom nebol, ak by neprišiel s veľmi presvedčivým vysvetlením. Česká republika o týždeň zistí, či má šancu vrátiť sa medzi takéto krajiny.

Pamätáte si ešte, ako český premiér odstúpil, lebo nevedel vysvetliť kúpu bytu na Barrandove? Bol to Stanislav Gross, boli to štyri milióny korún a písal sa rok 2005.

Odvtedy sa Česká republika výrazne posunula vpred. Byt v Prahe sa stal pre väčšinu jej obyvateľov cenovo dostupný asi ako vlastná základňa na Mesiaci, zatiaľ čo súčasný český premiér by pravdepodobne v niečom takom, ako je štvorizbový byt na okraji Prahy, neskladoval ani zemiaky.

Andrej Babiš sa zaujíma o úplne iný segment realitného trhu. Vyšlo najavo, že v roku 2009, teda ešte pred vstupom do politiky, si kúpil zámok a ďalšie luxusné nehnuteľnosti na francúzskej Riviére. Nad transakciou visí z paliem lemujúcich bulváre na Azúrovom pobreží červený otáznik.

Podrobnosti o Babišovom nákupe odhalilo Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ), celosvetová sieť médií a novinárov, ktorí sa špecializujú na podozrivé finančné transakcie cez daňové raje. V Českej republike s konzorciom spolupracujú reportéri spoločnosti Investigace, ktorá je partnerom Deníka N.

Konzorcium získalo dokumenty od panamskej advokátskej kancelárie, ktorá sa špecializuje na služby pre najvýznamnejších klientov z celého sveta, čo si želajú anonymitu a bezpečnosť, ktorú uprednostňujú pred štandardnými právnymi mechanizmami. A práve to im ponúkajú zámorské destinácie. Ukázalo sa, že jedným z klientov spoločnosti Alcogal bol Andrej Babiš.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Pandora Papers

Komentáre

Teraz najčítanejšie