Denník N

Zisťovali, či radšej behať popri hlavnej ceste alebo sedieť doma. Poznáme aj rizikové miesta v Bratislave

Novembrová hmla v Bratislave. Foto – TASR/Dano Veselský
Novembrová hmla v Bratislave. Foto – TASR/Dano Veselský

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

keď americká novinárka Julia Riesová zisťovala, či lesné požiare v Kalifornii znamenajú riziko respiračných problémov pre obyvateľov, spomenula odborníčke aj svoje vlastné zdravotné komplikácie. Kašeľ a škriabanie v krku ju trápili už rok.

V rozhovore s pneumologičkou prišli na to, že problémom môžu byť ranné behy, ktoré pravidelne absolvovala na bežeckom chodníku vedľa diaľnice Interstate 5 v Los Angeles. „To zrejme nie je dobrý nápad,” upozornila ju lekárka.

Novinárke vysvetlila, ako veľa chemikálií nákladné a osobné autá vypúšťajú do ovzdušia a ako ľahko sa nečistoty dostanú do dýchacích ciest. Okrem oxidu dusičitého či benzénu môžu byť problémom napríklad aj mikročastice, ktoré sa odštepujú z brzdových kotúčov.

Julia Riesová následne oslovila aj ďalších odborníkov a pýtala sa, ako veľmi tréning v znečistenom ovzduší neguje benefity, ktoré sú spojené s fyzickou aktivitou. Rovnakú otázku si položili aj vedci z Hongkongu, ktorí v štúdii skúmali zdravotné záznamy u takmer 400-tisíc dospelých.

V nasledujúcom texte sa dozviete aj to, ktoré miesta v meste sú najkritickejšie, v akej vzdialenosti je diaľnica riziková, v akých časoch a v akom počasí je tréning najbezpečnejší a ako na riziko respiračných problémom vplýva intenzita tréningu.

Uvádzame tiež lokality, ktorým by sa mali bežci v Bratislave radšej vyhnúť. Problémová je napríklad bežecká dráha pri moste Lafranconi v areáli FTVŠ.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Viaceré štúdie potvrdili, že fyzická aktivita vykonávaná v ovzduší, ktoré je znečistené vplyvom dopravy, negatívne ovplyvňuje dýchacie ústrojenstvo. V krátkodobom horizonte môže spôsobiť kašeľ, zvieranie na hrudníku či škrabanie v hrdle. Znečistenie sa dokonca môže prejaviť aj na vyššej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Cesta k zdraviu

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Životné prostredie

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie