Denník N

Naď spravil z Tótha riaditeľa strediska: Šatan na konzíliu? Ak bude treba, snažiť sa budem aj ja

Matej Tóth (uprostred) s Jaroslavom Naďom (vpravo) a Romanom Benčíkom (vľavo). Foto - TASR/Ján Krošlák
Matej Tóth (uprostred) s Jaroslavom Naďom (vpravo) a Romanom Benčíkom (vľavo). Foto – TASR/Ján Krošlák

Dva mesiace po tom, ako na olympiáde v Tokiu obsadil 14. miesto, má bývalý chodecký olympijský víťaz a majster sveta Matej Tóth novú prácu. Zostáva vo Vojenskom športovom centre Dukla Banská Bystrica, no z profesionálneho športovca sa stáva jeho riaditeľom.

„Prvé šumy prišli ešte pred olympiádou, keď stále úradujúci riaditeľ Roman Benčík avizoval, že by sa možno chcel vrátiť k trénerskej práci. Hľadal sa vhodný adept a prišla otázka, či by som o tom uvažoval. Povedal som, že je to zaujímavá ponuka, ale zaoberať sa ňou budem až po olympiáde, čo sa aj stalo,“ hovorí Matej Tóth.

„Oslovil ma minister Jaroslav Naď, keďže ministerstvo obrany je zriaďovateľom Dukly.“

V rozhovore hovorí:

  • aký má vzťah s OĽaNO, ktorého minister si ho vybral,
  • ako jeho prácu ovplyvní potenciálny konflikt záujmom so švagrom Petrom Korčokom či
  • čo si myslí o tom, že štát chce zrušiť zaplatenie Národného futbalového štadióna Ivanovi Kmotríkovi.

Poznáte sa s ministrom obrany Jaroslavom Naďom?

Ak nepočítam oficiálne stretnutia, keď som bol profesionálny športovec, tak nie. Stretli sme sa, ale bližšie sa nepoznáme. Máme profesionálny vzťah.

Ako podľa vás vníma šport?

Podľa našich doterajších rozhovorov veľmi pozitívne. Svedčí o tom už len to, že Dukla bola podporovaná ministerstvom, ktoré si uvedomuje, čo športovci potrebujú. Mám z toho dobrý pocit a práve toto bola jedna z vecí, ktorá ma presvedčila, že to vyskúšam a pokúsim sa byť v role, že budem tvoriť podmienky pre športovcov, doteraz to bolo naopak.

Roman Benčík bol riaditeľom Dukly posledného štyri a pol roka, pred ním sa však ľudia na tejto pozícii striedali dynamickejšie. Nebojíte sa, že prejde rok a na vašej pozícii bude niekto iný, lebo tak politici rozhodnú?

Nie. Táto funkcia nie je niečo, po čom som bažil alebo sa oháňal, že chcem robiť. Zobral som to zo zodpovednosti voči Dukle a aby som jej vrátil to, čo mi dávala 18 rokov. A ak mi to nepôjde, alebo sa nájde niekto lepší, budem to absolútne rešpektovať, aj keby to malo byť politické rozhodnutie. Už od čias Peťa Korčoka, ktorého v roku 2011 politicky odvolali, sme sa však snažili, aby Dukla bola apolitická a naviazaná skôr na olympijské cykly. (Petra Korčoka v roku 2011 nečakane odvolal minister obrany Ľubomír Galko zo SaS, nahradil ho Robert Leitl – pozn. red.)

Budeme sa snažiť zachovať si stabilitu a pevne verím, že nebudem na odstrel hneď, možno aj vďaka môjmu menu a postaveniu. Verím, že aj týmto budem vedieť pomôcť Dukle. A nech sa po olympijskom cykle prehodnotí moja práca, či by niekto nebol lepší riaditeľ.

Ako hodnotíte odchádzajúceho riaditeľa Romana Benčíka? Je známe napríklad to, že jeho otec – váš bývalý tréner – chcel, aby práve jeho syn bol vaším trénerom, no vy ste to odmietli. A o pár rokov sa Benčík mladší stal vaším riaditeľom v Dukle.

Nemáme žiadny osobný problém. Pritom je pravda, že keď v roku 2017 nahrádzal Riša Galoviča v pozícii riaditeľa, nebol som s tým úplne stotožnený. Vedel som, že je pracovitý a snaživý, ale nevedel som si ho predstaviť v role top manažéra. Svoju funkciu však zvládol, aj keď možno úlohy boli až príliš zamerané na rekonštrukciu štadióna, čo, samozrejme, znamenalo veľa práce. Ja sa teraz budem snažiť znova sústrediť viac na podmienky a komunikáciu so športovcami. Nehodnotím ho však negatívne, Dukla si pod jeho vedením minimálne zachovala štandard, no teraz je načase pohnúť to smerom k športovcovi.

Keď v roku 2017 prišlo k odvolaniu Richarda Galoviča, viacerí športovci Dukly sa ho zastali. Ako si na to spomínate?

Bolo to v čase po mojich najväčších úspechoch, práve on bol riaditeľom, keď som sa stal majstrom sveta aj olympijským víťazom. Bol som jedným z partie, ktorá sa ho zastala. Keby som aj tušil, čo bolo v pozadí jeho odvolania, sú to len také dohady. Miesto riaditeľa je v moci ministra obrany (vtedy Petra Gajdoša, nominanta SNS – pozn. red.), takže sme to len museli rešpektovať. Ak sa aj niečo nestane podľa mojej vôle, snažím sa hľadať cestu a myslím si, že s Romanom sme si ju k sebe rýchlo našli. Vážim si, ako sa ma zastal počas mojej dopingovej kauzy. Náš vzťah bol korektný, aj keď som nebol za to, aby sa stal riaditeľom. Nikdy sme si však nedávali najavo, že som ho na začiatku nepodržal.

Vás nominoval minister za OĽaNO. Aký vzťah máte k tomuto hnutiu?

Nie som jeho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jaroslav Naď

Matej Tóth

Rozhovory

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie