Denník N

Rozumiem Osakovej aj Bilesovej, tvrdí Gutová-Behramiová. Vo Švajčiarsku si mnohí nevšimli, že už nie som dieťa

Lara Gutová-Behramiová je ďalšia športovkyňa, ktorá hovorí o mentálnom zdraví. Foto - TASR/AP
Lara Gutová-Behramiová je ďalšia športovkyňa, ktorá hovorí o mentálnom zdraví. Foto – TASR/AP

V minulej sezóne bola Lara Gutová-Behramiová najväčšia súperka slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej. Teraz sa Švajčiarka pripravuje na novú sezónu a pred ňou poskytla väčší otvorený rozhovor pre Neue Zürcher Zeitung.

Gutová-Behramiová nedáva rozhovory často. O jej vzťahu k novinárom vypovedá príhoda spred pár rokov. V mixzóne po pretekoch zakašľala pred novinármi. Keď sa jej redaktor opýtal, či jej chorá, odpovedala: „To je len moja alergia na novinárov.“

Pre podobné momenty je vnímaná ako najkontroverznejšia športovkyňa vo Švajčiarsku.

Novinár Remo Geisser vo svojom texte vysvetľuje, že lyžiarka má vo vzťahu k médiám dve rôzne tváre. Na tlačovkách a po pretekoch často odpovedá jednoslovne. Je to spôsobené monotónnosťou týchto stretnutí s novinármi aj bariérou, ktorú si vytvorila po zlých skúsenostiach s bulvárom.

Súkromie si stráži tak veľmi, že si pred pár rokmi zrušila všetky sociálne siete a dodnes je na nich takmer neaktívna.

Keď sa však Gutová-Behramiová cíti uvoľnene, dá sa s ňou ísť aj do hlbších debát – o mentálnom zdraví, sexizme, nenávistných komentároch aj zvládaní veľkej pozornosti v tínedžerskom veku.

Súkromie našla až v Taliansku

Gutová-Behramiová sa pred pár rokmi odsťahovala do Talianska. S manželom a profesionálnym futbalistom Valonom Behramim majú dom v Udine, no ešte viac času trávia v Janove, za ktorý jej manžel hráva.

„Aj v Taliansku je veľa fanúšikov lyžovania. Spoznávajú ma na ulici, ale pre nich som dospelá žena, ktorá uspela v lyžovaní. Nevideli ma vyrastať ako ľudia vo Švajčiarsku. To medzi nami utvára úplne iný odstup, vďaka ktorému mám pokoj.“

Lyžiarka má pocit, akoby ju v očiach mnohých Švajčiarov navždy definoval moment, ktorý ju preslávil. Stále ju vidia ako 16-ročné dievča, ktoré v roku 2008 senzačne skončilo tretie v pretekoch Svetového pohára, pričom sa do cieľa po páde došmýkala na zadku.

„Vo Švajčiarsku vždy neberú moje súkromie do úvahy. Trápilo ma to, priala by som si viac rešpektu. V rodine máme deti, občas ich strážim a mám za ne zodpovednosť. Pretože už nie som dieťa, ale dospelý človek. Mnohí si to nevšimli. Povedia: ‚Vydala si sa, kúpila dom a hráš sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie