Denník N

Vegetariánom na jeden deň? Takto si to užijete

Nemusíte sa úplne vzdávať mäsa, aby ste si obľúbili rastlinné potraviny. Ak ich zaradíte do svojho jedálnička aspoň z času na čas, odľahčíte svoje trávenie aj planétu.

Pokiaľ koketujete s myšlienkou vyskúšať si tento typ stravovania, známa autorka vegánskych a vegetariánskych receptov Surová dcérka, vám poradí, na čo si treba dať pozor.

„So zmenou stravy je potrebné začať postupne a pomaly“, hovorí Surová dcérka. „Zo začiatku môžete skúšať len rôzne druhy nátierok, rastlinných mliek či jogurtov. Neskôr si otestujte, ako vám chutia rôzne alternatívy mäsa a čo z nich viete pripraviť vo vašej kuchyni“, dodáva.

Surová dcérka, Nikoleta Kováčová

Rastlinné alternatívy

Nemusíte sa hneď vzdávať vašich obľúbených jedál. Stačí, ak sa naučíte, ako ich vhodne nahradiť. Vajíčka poľahky zameníte za ľanové semiačka, ktoré necháte napučať vodou. Pri pečení sa odporúča použiť banán alebo jablkové pyré, chutnú praženicu si zvládnete pripraviť z tofu na cibuľke.

Med vymeňte za javorový alebo datľový sirup, maslo za kokosový olej alebo rastlinný margarín. Pokiaľ patríte k „mäsožravcom“ alebo milovníkom tradičnej slovenskej kuchyne, vyskúšajte burger, rezeň alebo „šunkový“ nárez v nemenej chutnej vegetariánskej verzii.

Týmto chybám sa vyhnite

  • „Dajte si pozor na veľkosť porcií“, upozorňuje Surová dcérka. Rastlinná strava obsahuje menej tukov a aj kalórií, preto sa človek môže cítiť rýchlejšie hladný.
  • „Nebojte sa zväčšiť porcie, pridajte viac orieškov a zdravých tukov a nezabúdajte na proteíny ako tofu, tempeh či strukoviny“, radí skúsená vegánka.
  • Medzi najčastejšie chyby patrí vynechanie mäsa a jeho nahradenie prílohami. Je to síce najjednoduchšie riešenie, no za chvíľu Vás môže naháňať neovládateľná chuť na sladké v dôsledku chýbajúcich bielkovín.
  • Doprajte si dostatok času na objavenie nových chutí, testujte potraviny, ktoré vám budú vyhovovať a nepodceňujte ani nákup surovín, ktoré nemusia byť dostupné všade.

Sladké raňajky podľa Surovej dcérky

Pripravte si flambované „veggie“ palacinky, ktoré voňajú karamelom a dokonale sa hodia na víkendové raňajky priamo do postele. Všetko potrebné na ich prípravu nájdete pod jednou strechou v Kauflande či v aktuálnej online ponuke.

Surova dcerka: Palacinky Suzette s pomarančovým jogurtom

Práve Kaufland získal minulý rok titul Rastlinný reťazec roka 2020 pre svoju širokú ponuku rastlinných alternatív mäsa a mäsových výrobkov, vrátane vlastnej značky K-take it veggie.

Všetky výrobky K-take it veggie sú navyše klimaticky neutrálne, pretože Kaufland ich dopad na životné prostredie kompenzuje medzinárodne certifikovanými projektami.

Suroviny:

600 ml sójového mlieka K-take it veggie

200 g hladkej múky

1 PL kryštálového cukru

½  ČL sódy bikarbóny

½ ČL octu

polovička vanilkového struku

štipka soli, olej na opekanie

Omáčka:

200 g pomarančovej šťavy  a 40 g citrónovej šťavy

5 g pomarančovej kôry a 3 g citrónovej kôry

120 g kryštálového cukru, ¼ ČL soli

30 g pomarančového likéru a na flambovanie

90 g rastlinného masla a na opekanie

Postup:

Do rastlinného mlieka pridáme všetky suché ingrediencie, múku ako poslednú. Vmiešame tak, aby nevznikli hrudky. Na rozpálenú panvicu nalejeme cesto. Keď sa začnú objavovať bublinky, palacinku obrátime a opražíme z druhej strany. Medzitým si pripravíme omáčku. Zmiešame a privedieme do varu pomarančovú a citrónovú šťavu, kôru, cukor a soľ. Po zovretí odstavíme z ohňa, pridáme maslo a pomarančový likér.

Palacinky krátko opečieme na masle a pomarančovej šťave do zlatista. Potom pridáme na panvicu asi tretinu omáčky so 4 palacinkami, zloženými do trojuholníka tak, aby zakryli celý povrch panvice. Varíme na miernom ohni asi 3-4 minúty, kým nezačne omáčka hustnúť. Pridáme 15 ml pomarančového likéru do stredu palaciniek a plameňom ho podpálime. Počkáme, kým plameň zhasne a flambované palacinky preložíme aj s omáčkou na tanier. Servírujeme s vychladeným jogurtom. Dobrú chuť!

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie