Denník N

Robert Fico nám chce nahnať strach

Robert Fico 17. novembra 2020 na protestnom zhromaždení pred parlamentom. Fotografiu z tejto akcie využil Smer aj na pozvánku na protest 1. septembra 2021 v Košiciach. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico 17. novembra 2020 na protestnom zhromaždení pred parlamentom. Fotografiu z tejto akcie využil Smer aj na pozvánku na protest 1. septembra 2021 v Košiciach. Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď politici vychádzajú do ulíc burcovať davy, demokracia sa dostáva do úzkych.

Keď občianski aktivisti zvolávajú demonštrácie, vyvíjajú tým tlak na politikov, aby sa v parlamente zaoberali ich témou. Prečo však zvolávajú demonštrácie politici, keď sami sedia v parlamente? Prečo sa tvária ako občianski aktivisti?

Odpoveď intuitívne poznáme: mobilizujú svojich voličov. Presne to ide urobiť Robert Fico 17. októbra v Banskej Bystrici. Presne to robili mnohí politici aj pred ním – a dejiny minulého storočia sú plné príkladov, že keď politici vyjdú demonštrovať do ulíc, parlamentná demokracia je ohrozená.

Prečo Robert Fico neprenechá organizovanie protestov občianskym aktivistom, ktorí chcú predčasné voľby rovnako nástojčivo ako on? Buď takých niet, preto sa musí protestov ujať sám, alebo ich považuje za nastrčené figúry vo vyššej hre politikov, ktorú on ide hrať, naopak, s otvorenými kartami.

Zrejme naozaj nikdy neuveril, že niekdajšie masové demonštrácie Za slušné Slovensko mohli byť spontánne, a videl za nimi predĺženú ruku Georgea Sorosa či vtedajšej opozície. A takisto im nikdy nezabudne, že práve pod ich tlakom urobil chybu a vzdal sa funkcie premiéra. Teraz teda vráti úder a demonštrácie si zorganizuje sám.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie