Denník N

Upúšťa sa od previerok sudcov? Hádam nie!

Prezidentka Zuzana Čaputová počas vymenovania nových sudcov. Foto - TASR
Prezidentka Zuzana Čaputová počas vymenovania nových sudcov. Foto – TASR

Od začiatku tohto roka došlo k razantnému sprísneniu previerok sudcov. Súdna rada ako ústavný orgán sudcovskej legitimity získala rozsiahle právomoci.

Predseda Súdnej rady Slovenskej republiky
Autor vyjadruje v tomto príspevku výlučne svoje osobné názory

V dennej tlači sa už niekoľko dní preberajú a hodnotia opatrenia navrhnuté dnes už dobre známou odbornou pracovnou skupinou. Komentátori žasnú na tým, že sa súbor legislatívnych krokov vyhýba previerkam sudcov.

Tvrdí sa, že: „… nič menej než rezignáciou na očistu je upustenie od justičných previerok.” (Peter Schutz) Alebo: „Hoci sa v názve opatrenia (číslo 5) píše aj o previerkach sudcov, nič ďalšie dokument neuvádza. Previerky sudcov sa nepodarilo presadiť, hoci sa o nich hovorilo roky.” (Miroslav Kern)

Sudcovia boli vďačnou a horúcou témou

Chápem. Ak sa diskutuje o previerkach v orgánoch verejnej moci, v bezpečnostných zložkách, tak sa z takej debaty nedajú vypustiť sudcovia.

Sudcovia však z úvah o prijatí opatrení na obnovu dôvery v právny štát neboli vypustení. Previerky sudcov na jedinom zasadnutí odbornej pracovnej skupiny, na ktorom som sa zúčastnil len ako osoba, boli horúcou témou. Položili sa otázky, navrhovali sa sprísnenia, polemizovalo sa o spevnení preverovania sudcov.

Nezostávalo mi iné, len oponovať.

Previerky sudcov v novej razancii

Od začiatku tohto roka došlo k razantnému sprísneniu previerok sudcov. Súdna rada ako ústavný orgán sudcovskej legitimity získala rozsiahle právomoci. Podľa ústavy dohliada na to, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne po celý čas trvania funkcie sudcu. Vykonáva takisto dohľad a koná vo veciach majetkových pomerov sudcu. Permanentne.

Premietneme si to na drobné.

Sudcovia sa preverujú pri každom svojom pohybe v justícii.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reforma súdnictva

Komentáre

Teraz najčítanejšie