Denník N

Prvýkrát vidím Babiša nervózneho, vraví novinár Erik Tabery. Ovplyvnia Pandora Papers české voľby?

Český premiér Andrej Babiš. Foto - Facebook Andreja Babiša
Český premiér Andrej Babiš. Foto – Facebook Andreja Babiša

V poctivosť Babiša podľa prieskumu verí málo ľudí, u skalných voličov ANO však kauza nič nezmení.

Kauza Pandora Papers vyšla najavo asi hodinu a pol pred nedeľnou debatou s lídrami najväčších strán na CNN Prima News. Hneď na úvod žiadala moderátorka od Andreja Babiša vyjadrenie ku kauze.

Premiér najprv obvinil českého podnikateľa Zdeňka Bakalu, pretože jeho nadácia spolupracuje s portálom Investigace na kurze pre študentov žurnalistiky Achillova data. Ďalej tvrdil, že si dal spraviť audit, čo portál Investigace vyvracia. Podľa neho si dal urobiť len správu o vecných zisteniach, čo nie je audit ani previerka.

Na kauzu reagovali lídri opozičných koalícií Petr Fiala a Ivan Bartoš stručne. Fiala vravel, že si o udalosti čítal v aute cestou na debatu a považuje ju za medzinárodný škandál. Pirát Ivan Bartoš vyhlásil, že kauza má korupčné prvky až do roztrhania tela. Štvrtý diskutujúci, Tomio Okamura, sa priznal, že nebol cez deň na internete a o udalosti sa dozvedel až od moderátorky.

V diskusii sa k téme neskôr nevracalo, zrejme preto, že lídrov správa zastihla tesne pred ňou.

Na sociálnych sieťach lídri zverejnili vyjadrenie, kde premiéra vyzývajú, aby dokázal zdanenie nehnuteľností. Predsedovia strán Piráti, STAN a TOP 09 dokonca hovorili o tom, že Babiš si zámoček na francúzskej Riviére kúpil, aby tam raz mohol utiecť.

Poletí ODS do Francúzska ako Igor Matovič?

Deň po debate sa redaktorka portálu Seznam Zprávy Marie Bastlová pýtala Petra Fialu, či koalícia využije kauzu vo svoj prospech posledný týždeň pred voľbami a či poletí do Francúzska pred Babišovu vilu, ako to spravil pred parlamentnými voľbami Igor Matovič. Fiala odpovedal, nech

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Pandora Papers

Svet

Teraz najčítanejšie