Denník N

Predseda Spolu Kollár: Ak bude najsilnejší Sulík, pridáme sa k nemu (+ podcast a video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Boris Kollár by mal vypadnúť z vlády, hovorí nový predseda Spolu a primátor Hlohovca Miroslav Kollár. Vládu bez neho by podporoval. „Ak by mala byť cena za môj koniec v politike to, že Boris Kollár vypadne z vlády a podarí sa dohrať do konca boj s politickou mafiou, tak by to bola cena, ktorú som ochotný zaplatiť.“

Vo veľkej politike ste asi rok a už ste v druhej politickej strane. Kde sa stala chyba?

Vo veľkej politike som už viac než dva roky, ak počítam čas, keď som vstúpil do strany Za ľudí. To, kde sa stala chyba, je na dlhú debatu a toto určite nebol plán. Keď som vstupoval do politiky prostredníctvom strany Andreja Kisku, naozaj som veril, že dáva zmysel široký projekt zastrešený silnou osobou prezidenta s tým, že je šanca poraziť Roberta Fica a byť líderským prvkom vo vláde. Prvá polovica sa podarila, Robert Fico skončil, tá druhá, žiaľ, nie, lebo sme do parlamentu preliezli len o chlp. Kolegovia z PS a Spolu nie. Dnes, keď vychádzajú von informácie z polície, vidíme, že kampaň na Andreja Kisku bola zohratá, nepomohla a chyba sa stala asi tam, že sme ani my, ani PS-Spolu nedokázali získať také percentá, aké sa javili pol roka pred voľbami.

Časť ľudí, ktorí sa okolo vás pohybujú, hovoria, že problém je aj vo vás, že sa s vami ťažko komunikuje a že nie ste človek dohody. 

Rozumiem tomu, počúvam, že som solitér. Na to môžem, naopak, povedať to, že som človek, ktorý v predpolitickom živote, v mimovládnom sektore alebo aj v komunálnej politike dával dohromady veľké tímy ľudí a spolupracoval s nimi roky. Či to boli súhrnné správy o stave spoločnosti v IVO, kde boli ľudia od Ivety Radičovej cez Rada Procházku, Mira Beblavého, alebo na komunálnej úrovni sme s partiou ľudí jasne vyhrali voľby a skvelé tímy na úrade so mnou ťahajú už siedmy rok. Možno mám v politike ten problém, že hovorím, čo si myslím, ako sa veci majú robiť. Keď som prichádzal k Andrejovi Kiskovi, tak som tam prichádzal s tým, že máme veľa výstavných koní – bol tam Andrej Kiska, Veronika Remišová, Juraj Šeliga, Jana Žitňanská –, okej, beriem rolu ťažného koňa.

 

Pre váš imidž problémového člena kolektívu vás vraj Kiska nenavrhol za predsedu strany a vybral si Veroniku Remišovú.

Keďže rešpektujem prezidenta Andreja Kisku za päť rokov jeho prezidentovania a hlboko si ho za to vážim, tak tak ako som po prehratom sneme v Za ľudí nehodnotil pomery v strane, tak už nebudem ani teraz hodnotiť pôsobenie Andreja Kisku v straníckej politike. Môžem mu poďakovať, vďaka nemu som dnes v parlamente a vo veľkej politike. Myslím si, že tak ako sa mýli v hodnotení mojej osoby, tak sa mýlil aj pri niektorých rozhodnutiach v politike. Dokonca si myslím, že v prípade Veroniky Remišovej aj vie, že sa mýlil, aj dopredu vedel, že to nedopadne dobre. Ja nemám problém priznať si chybu, rešpektujem, ak to bude niekto hrať tak, že si ju neprizná. Zásadná chyba bola, že Andrej Kiska povedal, že Juraj Šeliga nie. Keby to nepovedal, tak Juraj Šeliga je dnes predsedom Za ľudí a ja som nemusel kandidovať. Môj životný sen nie je kandidovať za predsedu politickej strany, aj keď rozumiem, že to tak teraz môže vyzerať. Fakt nepotrebujem do životopisu, že som bol predseda politickej strany a už vôbec nie jednopercentnej, ako sa mi teraz prihodilo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

Progresívne Slovensko

Tomáš Drucker

Slovensko

Teraz najčítanejšie