Denník N

Aj zločinci v uniformách si v civile užívajú kráľovské výsluhové dôchodky a nikto im na ne nesiahne

Vodič štvorkolky zabrzdil pri skupine chlapcov. Potom jedného zrazil. Foto – bezpečnostné kamery obce Ostrovany
Vodič štvorkolky zabrzdil pri skupine chlapcov. Potom jedného zrazil. Foto – bezpečnostné kamery obce Ostrovany

Prípad bývalého colníka, ktorý na štvorkolke zrazil chlapca, ukazuje, že výsluhové dôchodky dostávajú bývalí príslušníci bezpečnostných zložiek bez ohľadu na to, čo spáchali. Podobne aj Gašpar, Hraško, Krajmer, Slobodník, Szabó, Kučerka si aj v prípade ich odsúdenia môžu užívať desiatky alebo aj stovky tisíc eur od štátu.

Koncom apríla tohto roku išla cez obec Ostrovany v okrese Sabinov štvorkolka, ktorú riadil 46-ročný muž. Nikoho nepredbiehal, nikto nešiel oproti nemu, a teda zdanlivo nezmyselne prešiel do protismerného pruhu. Po chodníku – z pohľadu vodiča vľavo od cesty – práve kráčali štyria chlapci.

Na ich úrovni tesne pri obrubníku vodič dosť kostrbatým manévrom prudko pribrzdil, otočil sa a so štvorkolkou sa vracal ku chlapcom. Toto všetko vidieť na videu z obecnej kamery. Potom sa kamera automaticky otočila iným smerom, takže nezachytila moment, keď štvorkolka zrazila jedného z chlapcov.

Na ďalšom zábere už vidieť 13-ročného Dávida nehybne ležať na ceste, jeho kamaráti sa zmätene pohybujú okolo, štvorkolka bola preč. Vodič chlapcovi neposkytol prvú pomoc, nezavolal záchranárov ani policajtov. Z miesta nehody ušiel.

Dávid mal poranenú hlavu a zlomenú nohu. O zhruba sedem minút sa vodič na štvorkolke vrátil a ľudí okolo zraneného chlapca sa pýtal, čo sa stalo. Tvrdil, že pred ním jazdil ešte nejaký iný človek na štvorkolke… O chvíľu dorazili policajti. Od starostu si hneď vypýtali kamerový záznam, z ktorého bolo zrejmé, kto nehodu spôsobil.

Video: Čo zachytila bezpečnostná kamera

Rodičia zrazeného chlapca, starosta a ani nikto z obce dodnes nevedia, kto je vodič štvorkolky. Nepoznajú jeho meno ani tvár, pretože po celý čas, aj po príchode policajtov, mal na hlave prilbu. Netušia, kto sedel na štvorkolke, napriek tomu, že vodiča vyšetrovateľ už obvinil pre ublíženie na zdraví a neposkytnutie pomoci.

Denník N vie, o koho ide. Ozvali sa nám ľudia z Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS). Prekáža im, že človek, ktorý spáchal úmyselný trestný čin, po pár dňoch odišiel do civilu aj s benefitmi ako vzorový príslušník kriminálneho úradu. Akoby nič nespáchal.

Vodič štvorkolky má obavy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie