Denník N

Na takéto Slovensko nebol Orbán za Fica zvyknutý

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó a slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto - TASR
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó a slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto – TASR

Fidesz prekračuje hranice prijateľného, Korčok mu to dáva najavo.

Viktor Orbán je maďarský nacionalista. Robert Fico je slovenský nacionalista. Napriek tomu boli za ich súbežného vládnutia vzťahy medzi našimi krajinami takmer idylické. Alebo presnejšie, o problémoch sa radšej mlčalo.

Naproti tomu Ivan Korčok je diplomat a liberál európskeho strihu. Lenže je to práve on, kto maďarskej strane ukazuje, kam nesmie zájsť, ak jej záleží na dobrých vzťahoch.

Vysvetlenie zdanlivého paradoxu je prosté. Orbán a Fico mali spoločného nepriateľa a podobný pohľad na svet, preto nad vzájomnú národnostnú nevraživosť, ktorá je im prirodzená (stačí si spomenúť napríklad na prvú vládu Smeru s HZDS a SNS či veľkouhorské reflexy Fideszu), postavili spoločnú záľubu v tunelovaní Bruselu cez eurofondy a vo vyvolávaní nenávisti k cudzincom.

Korčok ani jednému neholduje, preto bolo pravdepodobné, že ním vedené ministerstvo zahraničia bude voči skorumpovanému odporcovi demokracie Orbánovi omnoho asertívnejšie. Je chyba, že sa to neprejavilo aj pri témach, ako je škandalózny maďarský zákon namierený proti ľuďom s inou sexuálnou orientáciou, o to častejšie sa to však už deje v otázkach, ktoré priamo ovplyvňujú vzťahy oboch krajín.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ivan Korčok

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie