Denník N

Spieva o živých aj mŕtvych, o veľkých aj malých. Dorota Nvotová urobila celý album o mužoch

Dorota Nvotová, zvukový majster Marián Džubák a vľavo producent albumu Tomáš Sloboda. Foto - Miro Trimay
Dorota Nvotová, zvukový majster Marián Džubák a vľavo producent albumu Tomáš Sloboda. Foto – Miro Trimay

„Krásna spomienka na otca. Áno, to bol jeho život. Bolo to krátke ako leto na Kamčatke. A pritom za ten krátky život stihol toľko, ako keby ho prežil na Sahare.“ Týmito slovami zareagoval Milan Lasica, keď doznela pesnička Tabak.

Prvýkrát ju počul vlani, keď sedel vedľa Doroty Nvotovej a jej klavíra na prázdnej letiskovej dráhe v Trenčíne. Ich spoločné vystúpenie bolo najsilnejším momentom festivalu Pohoda in the Air a premiéra tejto skladby prvým prekvapením playlistu. O pár minút sa počas koncertu z piesní albumu Bolo nás jedenásť nečakane objavila ďalšia novinka.

„Asi pred dvomi mesiacmi som prišla za pánom Lasicom s malou dušičkou, či by mi nenapísal text. Že predsa už hráme spolu tri roky karaoke, poďme vymyslieť niečo nové. Po troch týždňoch som sa pripomenula a on na to, že nejako mu to nejde, že sa na to necíti. Poslala som mu esemesku, že v pohode, nič sa nedeje. A o polhodinu mi volá: ‚Mám to!‘,“ hovorila v live streame Nvotová.

Lasica jej zložil ďalší kompliment slovami, že keď počul pesničku Tabak, ktorú venovala svojmu otcovi Jarovi Filipovi, podľa neho si aj text o láske v daždi pokojne mohla napísať sama.

Internetový priamy prenos a záznam z ich polhodinového vystúpenia má dodnes len na Facebooku vyše 126-tisíc pozretí. Keď Nvotová po pesničke povedala, že to bola ich prvá autorská spolupráca a dúfa, že azda nie posledná, textár súhlasil. K ďalšej spolupráci však už neprišlo, v lete tohto roku Milan Lasica zomrel.

Obe pesničky – TabakV daždi – vytvorili základ nového albumu, ktorý práve vyšiel a Nvotová ho v týchto dňoch predstavuje na koncertnej šnúre.

Singel a single

„Kráčam denne v tvojich botách / najradšej vždy za roh / a počúvam, že Dorota je jak ďalší Jaro / Kráčam denne v tvojich botách / a míňam tvoje priepasti / snažím sa hrať len čo mám v notách / ktoré dal si mi v šestnástich,“ spieva v Tabaku. Vyšiel spolu s pesničkou V daždi ešte vlani ako singel na malej platni v limitovanom náklade.

Do Tabaku vložila všetko podstatné, textársky aj hudobne, čo napokon najlepšie zrecenzoval ešte pri premiére Milan Lasica. Len ku klavíru pribudla kapela a k dvom spomínaným piesňam ďalšie. Výsledok sa volá Ten, čo je aj narážka na posledný štúdiový album Jara Filipa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie